Koenders slaat samen met bedrijfsleven en kennisinstellingen handen ineen tegen honger
Minister Koenders heeft vanochtend samen met Unilever, DSM, AkzoNobel en Universiteit Wageningen het Amsterdam Initiative on Malnutrition (AIM) gelanceerd.
“Meer dan 10 miljoen mensen sterven elk jaar door honger of honger gerelateerde ziektes. Door stijgende voedselprijzen dreigen 100 miljoen mensen verder de armoede ingedrukt te worden en ondervoed te raken. Deze unieke vorm van samenwerking heeft als doel om 100 miljoen mensen in Afrika in 2015 van voedsel met voldoende vitamines en voedingsstoffen te voorzien,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).
Het AIM is een Nederlandse publiek-private samenwerking die samen met de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) tot stand is gekomen. Koenders: “Wij kunnen als overheden alleen het wereldwijde probleem van ondervoeding en verborgen honger niet oplossen. Verbeterde toegang tot voedsel van goede kwaliteit is cruciaal voor het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. We hebben praktische, lage kosten oplossingen nodig. Daar hebben we de kennis, ervaring, en denkkracht van andere partijen uit de voedselketen bij nodig, zoals bedrijven en kennisinstellingen.”
Het Amsterdam Initiative on Malnutrition is een ambitieus en innovatief partnerschap dat bijdraagt aan het bereiken van meerdere Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDGs). Het initiatief gaat van start in 4 landen, maar zal als de bereikte resultaten goed zijn, worden uitgebreid. In deze financiële crisis, waarbij armen en vooral kinderen het slachtoffer dreigen te worden, draagt deze effectieve vorm van ontwikkelingssamenwerking bij aan het verlichten van de ondervoedingsproblemen.
Volgens UNICEF is van de circa 2 miljard mensen die wereldwijd een tekort hebben aan vitamines en mineralen, ook wel verborgen honger genoemd, een groot deel kinderen. Kinderen ondervinden hun leven lang gebreken door ondervoeding of een voedingsarm dieet. Een recent rapport geeft aan dat ongeveer 670.000 kinderen onder de 5 sterven als gevolg van een tekort aan vitamine A. En ijzertekort tijdens de zwangerschap bij vrouwen is de oorzaak van nog eens 115.000 sterfgevallen per jaar. Door bundeling van kennis hoopt het AIM te investeren in verbeterde toegang en kwaliteit van voedsel.