Koenders scherpt aidsbeleid aan
'In veel landen worden de rechten van vrouwen, jongeren en seksuele minderheden geschonden. Daardoor lopen deze groepen extra risico op HIV-infectie of een ongewenste zwangerschap.' Dat zegt minister Koenders in de nieuwe nota over het HIV-aids beleid die hij aan de vooravond van Wereld Aids Dag naar de Kamer heeft gestuurd.
Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) scherpt het huidige beleid inzake HIV-aids en seksuele en reproductieve gezondheid aan. Daarbij gaat het vooral om gezinsplanning en het terugdringen van moeder- en kindersterfte. 'Er is de afgelopen jaren veel bereikt op dit gebied. Zo is de explosieve groei van de epidemie afgenomen en krijgen wereldwijd drie miljoen mensen nu aidsremmers. Maar er is een extra inspanning nodig. Ontwikkelingslanden moeten vooral meer aandacht besteden aan preventie van HIV-aids en het voorkomen van moeder- en kindsterfte,' aldus Koenders. 'Als regeringen van ontwikkelingslanden dat niet doen, dan hebben Nederlandse ambassadeurs de opdracht om hen daarop aan te spreken.'
Aidsambassadeur Paul Bekkers zal namens minister Koenders een nieuw rapport van Unicef over de diagnose en behandeling van HIV bij pasgeboren baby’s in ontvangst nemen. Als HIV-positieve baby’s in de eerste twaalf weken worden behandeld, blijft driekwart van de baby’s in leven, aldus het rapport. Nederland levert een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Nederland zal de komende jaren extra middelen inzetten in de strijd tegen HIV-aids en voor het behalen van Millennium Ontwikkelingsdoel 3: gelijke rechten voor vrouwen. Zo heeft Koenders onlangs het MDG 3 vrouwenfonds opgezet.
Koenders kan niet bij Wereld Aids Dag aanwezig zijn, omdat hij in Doha een VN-conferentie over financiering van de ontwikkelingshulp bijwoont. De nota inzake HIV-aids is mede namens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) naar de Tweede Kamer gestuurd.