Koenders roept Golfstaten op tot meer ontwikkelingssamenwerking
'Olieproducerende landen in de Arabische wereld kunnen veel meer doen om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het armoedevraagstuk en het klimaatprobleem.' Dat zei minister Koenders op de tweede dag van de VN-conferentie Financing for Development in Doha.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) deed een beroep op zowel Westerse als olieproducerende landen in de Arabische wereld om hun internationale afspraken na te komen. Zes jaar geleden hebben de rijke landen beloofd de ontwikkelingshulp te verdubbelen om de millenniumdoelen te halen, aldus Koenders. Hij vindt dat arme landen niet de dupe mogen worden van de huidige financiële crisis.
Koenders verwacht overigens dat een tijdpad opgenomen zal worden in de eindverklaring van de conferentie, waarbij landen zich verplichten aan te geven wanneer de internationale norm van 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking wordt bereikt.
De gastheer van de VN-conferentie, de emir van Qatar, zei bij de opening dat er grenzen zijn aan wat olieproducerende landen kunnen bijdragen aan ontwikkelingshulp. De Westerse landen hebben niet het recht om anderen te verplichten een grotere bijdrage te leveren, terwijl zijzelf hun verplichtingen niet nakomen, aldus de emir. Koenders prijst de emir voor zijn gastvrijheid, maar wijst erop dat olieproducerende landen in de Arabische wereld minder dan 0,1 % van hun bruto nationaal product geven aan ontwikkelingssamenwerking.
Dat percentage is het laagste van alle rijke landen.
Volgens Koenders zouden deze landen veel meer kunnen doen op bijvoorbeeld het gebied van humanitaire hulp. 'Het Wereldvoedselprogramma komt honderden miljoenen dollars tekort om noodhulp te geven aan slachtoffers van droogte en geweld in de Hoorn van Afrika. Waarom zouden Arabische landen dat niet kunnen betalen,' aldus de minister.
De gevolgen van de financiële crisis voor ontwikkelingslanden zijn groot. Volgens de Wereldbank neemt de economische groei in ontwikkelingslanden met 2% af en zal de wereldhandel krimpen. Daarnaast nemen private investeringen af en wordt de rente op uitstaande schulden hoger. Koenders verwacht dat de koopkracht van vooral stadsbewoners in ontwikkelingslanden fors zal dalen en de werkloosheid toe zal nemen. 'De internationale gemeenschap moet daadkracht tonen, net zoals zij gedaan heeft om de internationale bankensector overeind te houden', aldus Koenders.
De minister is van mening dat Zuidelijke landen meer zeggenschap moeten krijgen in de internationale financiële instellingen. Hij is het eens met de Franse president en EU-voorzitter, Sarkozy, dat landen als India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika meer betrokken moeten worden bij onderhandelingen over het oplossen van de financiële crisis. Daarnaast moet er snel alsnog een wereldwijd handelsakkoord komen en overeenstemming over de financiering van de gevolgen van het klimaatprobleem, aldus Koenders. De Nederlandse minister is tevreden over de toezegging van Sarkozy dat de EU-landen in 2015 0,7% BNP aan ontwikkelingshulp zullen geven.
Documenten
-
Koenders: Teveel moeders in ontwikkelingslanden sterven in het kraambed
Minister Koenders heeft vandaag tijdens de MDG-top in New York extra steun toegezegd voor het terugdringen van moedersterfte in...
-
Uitkomst top over effectiviteit van ontwikkelingshulp in Accra
“In Accra hebben donorlanden afgesproken dat er een einde wordt gemaakt aan de versnippering van de hulp”. Dat is de...