Koenders: nieuwe samenwerking met VS brengt Kopenhagen dichterbij
"Een belangrijke stap voorwaarts." Zo noemde minister Koenders de afspraken die Westerse ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en Milieu vandaag in Parijs maakten. Zij kwamen bijeen om de gevolgen van klimaatverandering voor ontwikkelingslanden te bespreken.
Koenders, co-voorzitter van de vergadering, was na afloop zeer tevreden: ''We hebben vandaag met elkaar afgesproken dat wij de allerarmste landen nog meer gaan ondersteunen om die gevolgen te verminderen. Door kennis met hen te delen en in ontwikkelingsprojecten meer rekening te houden met de toekomst. Dit is een essentiële voorwaarde voor het bereiken van een overeenkomst in Kopenhagen, waar een direct Nederlands belang mee gemoeid is."
Minister Koenders was blij met de positie van de Amerikaanse milieu minister Lisa Jackson. "De Amerikanen spreken nu glashelder uit dat armoede en klimaatverandering hand in hand gaan. Dat is erg belangrijk als we de grote klimaattop in Kopenhagen straks tot een succes willen maken. Zeker omdat er in internationaal verband meer geld nodig is." De Verenigde Staten hebben zich lang afzijdig gehouden van deze discussie. Totdat president Obama klimaat en ontwikkeling weer hoog op de Amerikaanse agenda zette. Die verandering in het Amerikaanse standpunt werd in Parijs concreet gemaakt.
Naast intensievere samenwerking is er ook meer geld nodig voor de aanpassingen aan klimaatverandering. Minister Koenders is groot voorstander van het principe de vervuiler betaalt. "De rekening van de klimaatverandering kunnen we niet bij de allerarmste landen neerleggen. Dat is niet alleen oneerlijk, ook het behalen van de ontwikkelingsdoelstellingen komt hierdoor in gevaar." Tijdens de vergadering benadrukte Koenders daarom dat private financiering noodzakelijk is. "We moeten fors gaan inzetten op innovatieve vormen van financiering. Alleen dan kunnen we armoedebestrijding en klimaatverandering effectief aanpakken. De private sector hoort daarbij."