Koenders moderniseert ontwikkelingssamenwerking: samenwerking met Nuon op het gebied van duurzame energie
Plattelandsbewoners in ontwikkelingslanden van zonne-energie voorzien. Daaraan wil een nieuw publiek-privaat partnerschap voor rurale elektrificatie een bijdrage leveren. Partners zijn de Nederlandse overheid, energiebedrijf Nuon en FRES (Foundation Rural Energy Services).
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ondertekende deze samenwerkingsovereenkomst maandag in Amsterdam tijdens het symposium Steek energie in Afrika. De betrokkenheid met het bedrijfsleven is een speerpunt in de modernisering van ontwikkelingssamenwerking, waar minister Koenders onder andere via de Akkoorden van Schokland invulling aan geeft. 'Nieuwe, innovatieve partnerschappen zijn essentieel als we willen komen tot moderne ontwikkelingssamenwerking.’
Wereldwijd hebben 1,6 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. De meeste van hen wonen op het platteland. Daar is geen goed elektriciteitsnet. Alternatieven zoals batterijen, accu’s en generators zijn duur en vervuilend. De mensen missen zo thuis en in hun bedrijven goed functionerende verlichting, koeling, communicatie en machines. Dat belemmert de sociaal-economische ontwikkeling. 'Met deze nieuwe aansluitingen wordt de economische ontwikkeling op het Afrikaanse platteland gesteund, doordat er kleinschalige commerciele bedrijven kunnen worden opgezet in plattelandsgebieden. Met onze bijdrage bouwen we een stevige basis waarop zich gezonde energiebedrijven kunnen ontwikkelen. Dit is een goed voorbeeld van modernisering van ontwikkelingssamenwerking, waarbij samenwerking met het bedrijfsleven wordt gestimuleerd.' aldus Koenders.
Het nieuwe partnerschap voor rurale elektrificatie gaat de ontwikkeling van kleinschalige energiebedrijven in Afrika stimuleren. Die gaan via zonne-energie stroom leveren voor huishoudelijke en economische bedrijvigheid. Zonne-energie is namelijk het goedkoopste alternatief voor adequate stroomvoorziening in gebieden ver verwijderd van het elektriciteitsnet. Stichting FRES heeft hiermee de afgelopen jaren ervaring opgedaan. Door investeringen en ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nuon kan FRES haar activiteiten uitbreiden.
FRES voorziet al 15.000 huishoudens en kleine bedrijven op het platteland in Mali en Zuid-Afrika van schone elektriciteit uit zonne-energie.