Koenders: concrete actie tegen vrouwenbesnijdenis in Nederland nodig
"We kunnen in Nederland heel veel leren van ervaringen van vrouwenorganisaties die in Afrikaanse landen zich inzetten tegen vrouwenbesnijdenis." Dat zei minister Koenders bij de opening van de tweede dag van de conferentie Geweld tegen meisjes in Den Haag.
Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sprak van 'omgekeerde ontwikkelingssamenwerking'. Als voorbeeld van een geslaagde campagne noemde de minister de Senegalese organisatie Tostan, die sms-berichten gebruikt om voorlichting te geven en campagne te voeren tegen deze ernstige vorm van vrouwenverminking.
"Zou het niet mooi zijn als de Somalische gemeenschap in Nederland een verklaring aflegt tegen vrouwenbesnijdenis, geïnspireerd door deze Senegalese organisatie", aldus Koenders. Hij is van mening dat voorlichting en campagne voeren effectief kan zijn in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. "Ik ben van mening dat ook in Nederland wetgeving en controle moeten worden verscherpt, maar ik verwacht vooral veel van voorlichting, campagnes met vrijwilligers en collectieve afspraken", aldus Koenders.
In Senegal hebben al ruim drieduizend dorpen tegelijkertijd verklaard geen besnijdenis meer toe te passen. Hierdoor worden in Senegal zo goed als geen besnijdenissen meer uitgevoerd. Dit succesvolle programma wordt nu ook uitgebreid naar Mali, waar negentig procent van de vrouwen besneden is. Nederland steunt deze uitbreiding financieel. Koenders kwam vorige week terug van een werkbezoek aan Mali, waar hij vrouwenbesnijdenis aan de orde heeft gesteld in een gesprek met de Malinese president Touré.