Jaarverslagen Buitenlandse Zaken en Homogene Groep Internationale Samenwerking 2008
In 2008 bleek hoe globalisering de wereld heeft veranderd. Terwijl de wereld kleiner wordt, is de onderlinge afhankelijkheid groter dan ooit. De gevolgen van de financieel-economische crisis, die begon in de Verenigde Staten, zijn wereldwijd voelbaar: in Nederland, Europa en ook de ontwikkelingslanden.
Juist in deze tijd, waarin we merken dat we ons niet kunnen onttrekken aan de gevolgen van globalisering, is een open blik en een actieve opstelling naar de wereld noodzakelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt deze verantwoordelijkheid voor internationale samenwerking op zich.
Nederland werkt samen in Europees verband om de effecten van de financieel-economische crisis op de economie te verzachten. Het ministerie verzorgt dienstverlening aan bedrijven en helpt Nederlanders in het buitenland. Verder maakt Nederland afspraken over migratie en internationale milieuwetgeving. Maar Nederland werkt ook met andere landen samen op het vlak van veiligheid, getuige een pro-actieve diplomatieke opstelling in het Midden-Oosten, deelname aan ISAF in Uruzgan, aan vredesmissies in Tsjaad, Somalië en Sudan, en dichter bij huis zoals in Bosnië en Kosovo.
De gevolgen van de financiële en economische crisis treffen ook ontwikkelingslanden. Sinds het begin van de crisis zijn naar schatting 100 miljoen mensen teruggevallen onder de armoedegrens. Nederland heeft bij de G20-top bijgedragen aan afspraken om de economische positie van ontwikkelingslanden te versterken. Het bereiken van de millennium ontwikkelingsdoelen blijft richtinggevend voor het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.
Het jaarverslag van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt ieder jaar in mei aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarnaast wordt ook ieder jaar het jaarverslag van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS-jaarverslag) opgesteld. Dit stuk gaat in op de inzet van verschillende ministeries op het gebied van internationale samenwerking.