Europese Unie presenteert economisch herstelplan
De Europese Unie treedt met een gezamenlijk plan de economisch zware tijden tegemoet. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft woensdag een pakket van 200 miljard euro voorgesteld voor het herstel van de Europese economie.
Volgens het voorstel zou 170 miljard euro van de lidstaten zelf komen, de overige 30 miljard zijn EU-fondsen (Europese begroting en Europese Investeringsbank). In totaal komt het bedrag uit op circa 1,5 procent van het bruto binnenlands product. ‘De begrotingsregels voor de EU-lidstaten blijven overeind, maar zullen in deze uitzonderlijke crisissituatie flexibel worden toegepast’, aldus Barosso.
Timmermans (staatssecretaris Europese Zaken) reageerde positief, met een kritische noot: ‘Voor open economieën zijn internationaal en Europees gecoördineerde acties het meest effectief. Het is daarom goed dat de Europese Unie haar krachten bundelt en inzet op een gezamenlijke aanpak’, aldus Timmermans. ‘Wel is het Stabiliteits- en groeipact voor Nederland heilig. Wij pleiten er dan ook voor dat de maatregelen die zorgen voor de overschrijding van de 3% BBP grens alleen een tijdelijk karakter mogen hebben.’
Het plan bestaat onder andere uit belastingimpulsen, versnelde aanleg van infrastructuur, snel internet voor iedereen, en financiële prikkels om meer milieuvriendelijke auto’s te produceren. Het stimuleringspakket moet de vraag naar goederen en diensten oppeppen.
De EU-regeringsleiders zullen de commissievoorstellen bespreken tijdens een top op 11 en 12 december. De Nederlandse regering presenteerde vorige week vrijdag al een pakket maatregelen van 6 miljard euro (1 procent van het bnp) om de economische crisis te lijf te gaan.