Dirk-Jan Koch promoveert cum laude
Donderdag 26 februari 2009 promoveerde ontwikkelingsdeskundige en Buitenlandze Zaken-collega Dirk Jan Koch cum laude aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dirk Jan is de eerste promovendus binnen de IS-academie trajecten die zijn promotie heeft afgerond.
Uit zijn onderzoek blijkt dat sommige arme landen twintig keer meer hulp per hoofd van de bevolking krijgen dan andere landen die er soms nog slechter aan toe zijn. Landen als Kenia en Oeganda zijn populair bij ontwikkelingsorganisaties terwijl vergelijkbare landen als Jemen en Ivoorkust veel minder in de belangstelling staan. Alleen Noorse ontwikkelingsorganisaties kiezen bewust voor minder populaire landen als Laos en Somalië.
Koch onderzocht de hulp van 61 zogenoemde non-gouvernementele organisaties (ngo's) in de hele wereld. Twee derde van de ngo's kiezen voor landen met een bestaande infrastructuur, waar opgeleid personeel en ondersteunende diensten beschikbaar zijn. De meeste ngo’s willen niet de eerste organisatie zijn die ergens begint, omdat dan alle faciliteiten vanaf de grond moeten worden opgebouwd.
Bij het onderzoek van Koch zijn zeven Nederlandse MFS organisaties betrokken, waaronder Cordaid en Oxfam Novib. In Nederland hebben de ngo's meer keuzevrijheid dan in de meeste andere landen, maar desondanks gaan ook de Nederlandse organisaties ‘op een kluitje zitten’ in landen als Indonesië, Zuid-Afrika, Tanzania en India. Koch bepleit daarom dat internationale NGO’s (INGO’s) hun activiteiten beter op elkaar zouden moeten afstemmen. Ook geeft hij aan dat donoren activiteiten in de ‘vergeten gebieden’ zouden kunnen stimuleren door het geven van extra subsidies aan organisaties die in deze gebieden willen pionieren.