Verklaring van Berlijn ondertekend
Zondag 25 maart ondertekenden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso de Verklaring van Berlijn.
In deze Verklaring wordt stilgestaan bij de gemeenschappelijke waarden van Europa, de successen en de toekomstige richting van de Europese Unie. Precies vijftig jaar daarvoor, op 25 maart 1957, werd met de ondertekening van de Verdragen van Rome de basis gelegd voor de huidige Europese Unie.
Het opheffen van de deling van Europa wordt in de Verklaring aangehaald als één van de grootste successen van de Europese samenwerking. De Europese Unie telt nu 27 lidstaten, waaronder tien voormalige Oostbloklanden. Om de Unie slagvaardig te laten blijven spreekt de verklaring van het streven om voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2009 een nieuw verdrag te hebben dat beter toegesneden is op de nieuwe situatie. Benadrukt wordt het belang van internationale samenwerking in een steeds verder globaliserende wereld. Europa wil hierin een leidende rol blijven spelen. “Europa is onze gemeenschappelijke toekomst.”