Timmermans neemt "Europese Dagboeken" Max Kohnstam in ontvangst
“Kohnstamm’s boek bevat belangrijke lessen voor het Europa van vandaag.” Dat zei staatssecretaris Timmermans dinsdag in Nieuwspoort, waar hij het eerste exemplaar van Kohnstamm’s “Europese Dagboeken” in ontvangst nam.
Timmermans roemde Kohnstamm, die zelf ook aanwezig was om het boek te overhandigen, voor zijn praktische idealisme en wijze van opereren tijdens de onderhandelingen over de Europese samenwerking.
“De grote kracht van Kohnstamm is, dat hij in staat en bereid is zich te verplaatsen in de positie van zijn onderhandelingspartners. Ik denk dat dát de kern is van hoe we in Europa moeten samenwerken. Erkennen dat we gezamenlijke problemen hebben die om een gezamenlijke oplossing vragen. Ik laat mij daarin graag inspireren door het praktische idealisme van Max Kohnstamm.”, aldus Timmermans.
In zijn toespraak benadrukte Timmermans ook de actualiteitswaarde van Kohnstamm’s dagboeken. “Er is een rechte lijn te trekken tussen het werk van Kohnstamm en de kwesties waar we in het Europa van vandaag mee te maken hebben. Net als in de jaren vijftig staat Europa voor een keuze: laten we de angst of laten we de hoop prevaleren? Ik hoop dat we voor het laatste kiezen.”
In zijn “Europese Dagboeken” (samengesteld door Mathieu Segers) laat Max Kohnstamm op persoonlijke wijze zien hoe de Europese eenwording in de periode 1953 tot 1957 tot stand kwam. Als secretaris van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) was Kohnstamm direct betrokken bij de onderhandelingen over de Verdragen van Rome, die resulteerden in de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en Euratom. Kohnstamm heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Europese samenwerking zoals we die nu kennen.