Nieuwe fase Uruzgan-missie van start
Morgen start een nieuwe fase van de Nederlandse missie in Uruzgan. Nederlandse militairen en diplomaten werken samen met de Afghanen aan de veiligheid en ontwikkeling in deze Afghaanse provincie.
De komende twee jaar zet Nederland in op verdere overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghaanse overheid.
In het zuidelijk deel van Afghanistan waar Uruzgan ligt, zijn negentien landen actief. Nederland en Australië krijgen in Uruzgan versterking van nieuwe partners als Frankrijk, Hongarije, Singapore, Slowakije en Tsjechië. De eerste Slowaakse en Tsjechische militairen zijn inmiddels in Uruzgan aangekomen. Er zijn nu ruim 50.000 buitenlandse militairen in Afghanistan.
De verzelfstandiging van het lokale Afghaanse bestuur, leger en politie krijgt de komende twee jaar nog meer aandacht. Nederland zal blijven investeren in training en opleiding om deze Afghanisering te bevorderen.
De Nederlandse missie wordt geleidelijk civieler. Vanaf deze zomer werken twaalf medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tarin Kowt. Samen met hun collega’s op de ambassade in Kabul begeleiden zij het omvangrijke Nederlandse ontwikkelingsprogramma in Uruzgan. Ook onderhouden zij het contact met gouverneur Hamdam en het overige bestuur van de provincie.
Met steun van Nederland is de sterkte van het Afghaanse leger in de provincie sinds 2006 uitgebreid tot 2250 manschappen. Daarnaast zijn 800 politieagenten opgeleid. Eveneens met hulp van Nederland is de Afghaanse regering erin geslaagd weer onderwijs en gezondheidszorg naar Uruzgan te brengen. Ook investeert Nederland in de ontwikkeling van de landbouw en de aanleg van wegen.
Inmiddels werken meer dan twintig hulporganisaties mee aan de opbouw van de provincie. In het najaar openen de Verenigde Naties een kantoor in de provinciale hoofdstad Tarin Kowt.
De Afghaanse Nationale Ontwikkelingsstrategie is de leidraad voor de internationale inspanningen in Afghanistan. Tijdens de Afghanistan-conferentie op 12 juni in Parijs heeft de internationale gemeenschap haar steun aan het land bevestigd. Er is 13,5 miljard euro toegezegd voor wederopbouw.
Samen met de Afghanen, meer dan veertig andere landen en tientallen internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties werkt Nederland aan een Afghaanse overheid die op termijn in staat is veiligheid en ontwikkeling te bieden aan alle Afghaanse burgers.