Nederland steunt Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaten onder vuur
Minister Verhagen is diep bezorgd over de campagne van intimidatie en geweld die het bewind-Mugabe in Zimbabwe voert in de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, op 27 juni.
Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei dit vandaag tegen de Zimbabwaanse mensenrechten-verdediger Arnold Tsunga, die hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving voor een gedachtewisseling over de aanstaande verkiezingen.
Arnold Tsunga verliet ruim tien jaar geleden de commerciële advocatuur om Zimbabwean Lawyers for Human Rights op te richten. ZLHR is uitgegroeid tot een professioneel gilde voor mensenrechtenadvocaten in Zimbabwe. De Nederlandse ambassade in Zimbabwe steunt ZLHR van 2007 – 2010 met een bedrag van 1,3 miljoen euro uit het Mensenrechtenfonds. Tsunga is nu directeur Afrika van de International Commission of Jurists, een internationaal netwerk van juristen dat zich onder andere inzet voor mensenrechten.
In de aanloop naar de verkiezingen zijn veel mensenrechtenadvocaten slachtoffer van de geweldscampagne. Een aantal van hen is de afgelopen weken gearresteerd. Verhagen: ‘Het botte geweld van het Zimbabwaanse regime maakt de kans op een vrije, eerlijke en vreedzame tweede verkiezingsronde steeds kleiner.’ Hij roept de internationale gemeenschap en vooral de buurlanden van Zimbabwe op de ogen niet te sluiten voor de aanhoudende grove schending van mensenrechten in het land.
De minister prees het werk van organisaties als de International Commission of Jurists en de door Tsunga opgerichte Zimbabwean Lawyers for Human Rights, die een belangrijke rol spelen bij de registratie van mensenrechtenschendingen en bij de bestrijding van straffeloosheid. Dat werk is juist op dit moment van groot belang, aldus de minister.
In Zimbabwe worden regelmatig mensen die zich inzetten voor fatsoenlijk economisch beleid, democratie en respect voor mensenrechten door de politie opgepakt, mishandeld en voor de rechter gebracht. Doorgaans sneuvelen deze zaken voor de rechter, mede door tussenkomst van advocaten van ZLHR.
Nederland geeft via het Mensenrechtenfonds 1,6 miljoen euro aan maatschapp elijke organisaties in Zimbabwe. De ambassade in Harare onderhoudt nauw contact met hen. Daarnaast krijgen Zimbabwaanse maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers steun via medefinancieringsorganisaties en het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie.
Enkele studentenactivisten die vanwege hun maatschappelijke en politieke betrokkenheid niet in Zimbabwe kunnen studeren, doen dat in Nederland met een beurs van het Libertas Noodfonds.