Koenders stelt alliantie met bedrijfsleven voor
Nederlandse bedrijven krijgen meer mogelijkheden om in ontwikkelingslanden te investeren.
Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bekend gemaakt tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) in Rotterdam. 'Uitbreiding van de samenwerking met het bedrijfsleven is belangrijk om economische ontwikkeling te stimuleren in ontwikkelingslanden en armoede te bestrijden', aldus Koenders.
De minister roemde de daadkracht en het doorzettingsvermogen van Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden. Sinds 1998 zijn vijfhonderd projecten gestart in vier regio’s (Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost Europa) in 49 landen. Zeventig procent van de projecten slaagt. 'PSOM levert een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden en het creëren van werkgelegenheid. Ik ben een fan van PSOM. In alle ontwikkelingslanden waar ik kom is het één van de meest succesvolle programma’s', volgens Koenders.
Koenders is van mening dat de opkomst van nieuwe landen als India en China en de hoge olie- en voedselprijzen om een verdergaande krachtenbundeling vraagt met het bedrijfsleven. Mede daarom wordt PSOM omgevormd tot het Private Sector Investeringsprogramma (PSI). Het nieuwe programma richt zich op innovatieve investeringen in alle 36 partnerlanden van Nederland, de minst ontwikkelde landen en arme landen waar kansen liggen voor de Nederlandse handel. Het budget voor het huidige programma wordt met 15 miljoen euro verhoogd, waardoor er voor PSI jaarlijks 70 miljoen euro beschikbaar zal zijn.
'Ontwikkelingssamenwerking is investeren in de meest moeilijke omstandigheden. Wij zorgen voor beter onderwijs en gezondheidszorg, de opbouw van de rechtsstaat en herstel van de infrastructuur. Dat zijn voorwaarden voor economische ontwikkeling en het welslagen van private investeringen. Het bedrijfsleven kan daarop voortbouwen en via werkgelegenheid en economische groei bijdragen aan armoedebestrijding.', aldus Koenders.
De minister kondigde ook de start aan van de MDG Business Club. Een initiatief in samenwerking met staatssecretaris Heemskerk dat erop gericht is om samen te werken met bedrijven aan het behalen van de ontwikkelingsdoelen. Hij zei 'behoefte te hebben aan nieuwe denkers en doeners, die hun sporen verdiend hebben in de samenwerking met ontwikkelingslanden'. Investeringen van de private sector helpen de millennium-ontwikkelingsdoelen (MDG’s) dichterbij te brengen volgens Koenders, die in september deelneemt aan de MDG-top van de Verenigde Naties in New York.