Koenders presenteert beleidsbrief 'Een zaak van iedereen'
Nederland gaat in zijn ontwikkelingssamenwerkingsbeleid meer investeren in fragiele staten daar waar de achterstanden met betrekking tot de millennium ontwikkelingsdoelen het grootst zijn.
Dat zegt minister Koenders in de nieuwe beleidsbrief 'Een zaak van iedereen, investeren in ontwikkeling in een veranderende wereld'. Hij stuurde de brief vandaag naar de Tweede Kamer.
Mondiale veranderingen en trends maken ontwikkelingssamenwerking onmisbaar, stelt Koenders in zijn beleidsvisie. Een rechtvaardiger internationale verdeling - van welzijn, zeggenschap, milieugebruiksruimte en veiligheid - is een zaak van iedereen. Globalisering dwingt tot een politieke herpositionering en tot een herinrichting van ontwikkelingssamenwerking.
Koenders kondigt in dit verband op vier terreinen beleidsintensiveringen aan: veiligheid & ontwikkeling; groei & verdeling; meer rechten en kansen voor vrouwen en meisjes; en duurzaamheid, klimaat en energie.
Veiligheid en ontwikkeling
Het criterium van goed bestuur heeft ertoe geleid dat de landen die de hulp het hardste nodig hebben, deze niet krijgen. Door te investeren in fragiele staten zoals Congo wordt de veiligheid en ontwikkeling in een dergelijk land bevorderd. Dit zorgt voor stabiliteit in de regio. Afghanistan, de Hoorn van Afrika, het Grote Merengebied en het Midden-Oosten krijgen de komende jaren meer aandacht en geld.
Gelijke rechten en kansen voor vrouwen
Er wordt nauwelijks voortgang geboekt op millennium ontwikkelingsdoel 3: gelijke rechten en kansen voor vrouwen, en millennium ontwikkelingsdoel 5: terugdringen van moedersterfte en meer toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Gelijke rechten voor vrouwen en meisjes zijn voor het kabinet een absolute prioriteit én een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van alle overige millennium ontwikkelingsdoelen.
Economische groei en verdeling
Om de kloof tussen arm en rijk te helpen overbruggen is grotere nadruk op groei en verdeling van groei noodzakelijk. Tussen landen gaat het om het stimuleren en faciliteren van ontwikkelingslanden om aan het wereldhandelsstelsel deel te nemen. Binnen landen gaat het om het bevorderen van de groei in de private sector die de armen ten goede komt en groei in de voor armen belangrijke landbouw en informele sectoren.
Duurzaamheid, klimaat en energie
De komende jaren is er meer aandacht voor het belang van milieu en energie voor het realiseren van alle millennium ontwikkelingsdoelen en erkenning dat klimaatverandering en biomassa moeten leiden tot nieuwe kansen voor ontwikkelingslanden. Dit mag echter niet leiden tot een achteruitgang van toegang tot schaarse hulpbronnen, biodiversiteit en energie voor arme mensen.