Gezamenlijke reactie van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking
In tegenstelling tot wat er in het Telegraaf-artikel van vandaag wordt beweerd, trekken Ontwikkelingssamenwerking en Defensie samen op in Uruzgan.
In 2008 is twee miljoen gereserveerd voor civiel-militaire samenwerking en uit het stabiliteitsfonds worden nog enkele miljoenen besteed aan het opruimen van explosieven en het versterken van de politie. Er is geen enkele sprake van ondoorzichtige bestedingen van ontwikkelingsgelden.
Militairen werken in Afghanistan nauw samen met Ontwikkelingssamenwerking. PRT's voeren kleinschalige projecten uit, zoals de bouw van scholen, gefinancierd door Ontwikkelingssamenwerking. Lokale bestuurders worden betrokken bij de uitvoering van projecten om het draagvlak van het ontwikkelingsprogramma bij de bevolking te vergroten.
Daarnaast investeert Ontwikkelingssamenwerking in langlopende en duurzame projecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en economische ontwikkeling. Hiertoe werkt het ministerie samen met een toenemend aantal NGO's. Het is in het belang van de veiligheid van NGO-medewerkers om niet direct in verband gebracht te worden met ISAF.
Het ministerie van Defensie heeft eerder deze week bij monde van de Commandant der Strijdkrachten nogmaals het belang onderstreept van de inzet van civiele medewerkers in Uruzgan, die vanaf volgende week de Uruzgan-missie komen versterken. De missie zal daardoor, meer dan voorheen, een civiele uitstraling krijgen.
Het ministerie van Defensie herkent zich dan ook niet in de uitspraken van 1e luitenant Walthuis, die vandaag in de Telegraaf zijn gepubliceerd.