Verhagen: vredesproces Midden-Oosten weer in beweging
Er zit weer beweging in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat constateerde minister Verhagen tijdens besprekingen in Israël en de Palestijnse Gebieden. ‘De boodschap van Nederland is dat de onderhandelingen over een vredesakkoord nu zo snel mogelijk en zonder voorwaarden vooraf moeten worden hervat.’
Tijdens zijn bezoek voerde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in Israël besprekingen met de Israëlische premier Netanyahu, minister van Defensie Barak en zijn ambtgenoot Lieberman. In de Palestijnse Gebieden ontmoette hij premier Fayyad en minister van Buitenlandse Zaken Al Malki. Verhagen noemde de de gesprekken ‘opvallend positief van toon’.
Nederland roept de Palestijnen en Israëli’s op eerder gemaakte afspraken na te komen. Dat betekent dat de Palestijnen geweld moeten afzweren en Israël de bouw van nederzettingen in bezet gebied moet staken. Verhagen bekeek persoonlijk de situatie in en rond Jeruzalem, waar Israël een aantal nederzettingen heeft gebouwd.
Verhagen liet zich door Amerikaanse en Europese diplomaten en waarnemers informeren over de veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever. Hij was blij met het nieuws dat Israël een fors aantal checkpoints heeft verwijderd en de verantwoording voor de veiligheid in een zevental steden bij wijze van experiment heeft overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.
De situatie in de Gaza-strook baart Nederland nog steeds ernstige zorgen. ‘Ik heb er bij de Israëlische autoriteiten op aangedrongen de grenzen open te stellen zodat de bevolking ongehinderd toegang krijgt tot humanitaire hulp,’ aldus Verhagen. ‘De afsluiting van de Gaza is ook niet in het belang van de Israëls veligheid. Het moedigt smokkel aan, waardoor er nog meer wapens en munitie binnenkomen, die door Hamas kan worden gebruikt om burgerdoelen in Israël mee te bestoken.’
Minister Verhagen kreeg van Israël de toezegging dat de goederen die nodig zijn voor een door Nederland gesteund landbouwproject in de Gaza-strook doorgelaten zullen worden. Daardoor worden enkele duizenden Palestijnse boeren en hun families voorzien van een inkomen.