Nog voordeliger lenen voor groene investeringen

De ambities van het Rijk zijn groot, als het gaat om energiebesparing in de gebouwde omgeving. Momenteel zijn er diverse instrumenten beschikbaar waarmee de energieprestatie van woningen en andere gebouwen aanzienlijk verbeterd kan worden.

Subsidies en BTW-verlaging
Huiseigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken en hun woonlasten willen verlagen, kunnen gebruik maken van diverse regelingen. Zo zijn er de subsidie op isolatieglas, de BTW-verlaging op isolerende maatregelen en de subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken voor duurzame energie en warmte (waar o.a. zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen onder vallen).

Goedkoper lenen
Ook wil de overheid het voor mensen aantrekkelijker maken om een lening af te sluiten voor de grotere groene investeringen. Daartoe zijn er een aantal renteverlagende instrumenten beschikbaar. Het gaat dan om korting op de marktrente voor leningen die woningeigenaren aangaan voor investeringen in energiebesparing. Het betreft het Energiebesparingskrediet en de Regeling Groenprojecten.

Energiebesparingskrediet
Het energiebesparingskrediet biedt het voordeel van een lagere rente, omdat het Rijk garant staat voor de lening. Mensen die gebruik willen maken van deze garantieregeling kunnen dit van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2011 doen. De looptijd van de lening is maximaal vijftien jaar. Het energiebesparingskrediet geldt voor eigenaar-bewoners.

Groenprojecten
Voor zonnecellen (fotovoltaïsch), zonnecollectoren en warmtepompen geldt een aanzienlijke rentekorting, omdat kredietverstrekkers deze via de Regeling Groenprojecten goedkoper kunnen financieren. Tot voor kort waren alleen leningen mogelijk voor investeringen vanaf 20.000 €. Met de aanpassing van de regeling (per juli 2009) vervalt deze ondergrens. Ook is vanaf dat moment een langere looptijd toegestaan; vijftien jaar in plaats van tien jaar. Informatie Regeling Groenprojecten.
Consumenten kunnen voor een energiebesparingskrediet en een groene lening terecht bij hun kredietverstrekker. De websites www.meermetminder.nl en www.energiesubsidiewijzer.nl bieden een overzicht van kredietverstrekkers die gebruik maken van deze regelingen en de voorzieningen waarvoor deze gelden.

Dubbel voordeel
Zowel de kostprijsverlagende als de renteverlagende regelingen zijn met elkaar te combineren, waardoor u uw investering sneller terugverdient.