Klokkenluiders beter beschermd en ondersteund
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Jack de Vries van Defensie hebben vandaag met de vakbonden overeenstemming bereikt over een verbeterde klokkenluidersregeling.
Klokkenluiders bij rijksoverheid, politie en Defensie krijgen een betere bescherming. Een misstand kan voortaan ook vertrouwelijk worden gemeld bij een vertrouwenspersoon. Klokkenluiders die willen procederen tegen hun organisatie krijgen een tegemoetkoming in hun proceskosten en er komt een onafhankelijke instantie die hen gaat ondersteunen.
Betere bescherming
Voor zijn melding kan een klokkenluider kiezen tussen het openlijk melden in de organisatie of voor vertrouwelijk melden bij een vertrouwenspersoon. Ook wordt in de nieuwe regeling duidelijk gemaakt wat onder (verboden) benadeling als gevolg van een melding wordt verstaan. Een klokkenluider die tegen een vermeende benadeling wil procederen, kan straks aanspraak maken op een tegemoetkoming in de proceskosten. Als hij of zij in het gelijk gesteld wordt, worden bovendien de gemaakte proceskosten (met een plafond) vergoed.
Door een ruimere toegankelijkheid van de regeling geldt de bescherming voortaan ook bij een melding van kleinere zaken of over andere organisaties. Ook ex-ambtenaren kunnen nog gedurende 2 jaar na beëindiging van hun werk een melding doen.
Onafhankelijke instantie
Het kabinet zal zo snel mogelijk een Advies- en Verwijspunt Klokkenluiden oprichten. Klokkenluiders uit zowel de markt als de overheid kunnen bij dit punt terecht voor informatie, raad en doorverwijzing. De Britse organisatie ‘Public Concern at Work’ dient daarbij als voorbeeld.