Convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties
Mooi dat we vlak voor het kamerreces het convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties kunnen ondertekenen. Dank aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.
Het convenant is een mijlpaal in bodembeleid. Met dit convenant worden vier belangrijke zaken in gang gezet.
1. verdere decentralisatie van de uitvoering naar provincies, gemeenten en waterschappen;
2. het verbreden van het bodembeleid naar een beleid met de ondergrond;
3. het ontwikkelen van een zogeheten gebiedsgerichte beheer benadering; en tot slot
4. het versnellen van de aanpak van saneringslocaties met risico's voor de volksgezondheid.
Rode draad in het convenant is de gezamenlijke inspanning die we gaan maken naar het nieuwe beleid.
Ik wil het belang van het verbreden van het bodembeleid graag nader toelichten. Het biedt kansen.
Bodemsanering wordt onderdeel van breder beleid, in het bijzonder klimaat- en energiebeleid. Denk aan geothermie en warmte-koude opslag. Onlangs in Diemen en eerder De Strijp. In Eindhoven mooie koploperprojecten bezocht. Dit zijn iconen van groene innovaties die bijdragen aan behalen CO2 doelstelling kabinet. Ook opslag CO2 is in dit verband van belang.
Bodem als kans. Maar het is ook evident dat we de ondergrond duurzaam benutten. Niet alleen de ruimte, maar ook de bodemfuncties: als waterbuffer, warmte, reinigend en/of filterend vermogen enzovoorts. Nooit en te nimmer kansen ten koste van bijvoorbeeld waterkwaliteit, ecosysteem en veiligheid. We hebben nog veel kennis te winnen, de zoektocht naar kennis is begonnen.
Bestuurders van andere overheden hebben ook terecht aandacht gevraagd voor belang instrument voor 'wegen' verschillende belangen ondergrond. Pak ik op door te kijken hoe we Wro-instrumentarium kunnen toepassen. Dit sluit ook aan bij wensen vanuit het maatschappelijk veld, zoals uitgesproken tijdens de maatschappelijke debatten in de week van de bodem.
Convenant gaat ook over het versnellen van de aanpak aanpak van spoedlocaties. Dat vind ik een belangrijk punt. Bij mogelijke gevaren voor de volksgezondheid moeten we sneller handelen. Daar hebben mensen recht op. Ik ben blij dat overheden hier nu meer prioriteit aan geven. Natuurlijk heb ik begrip voor de zorg over beperkte middelen. Maar met het convenant komt 660 miljoen euro beschikbaar. Ik ben ervan overtuigd dat daar een hoop vervuilde spoedlocaties versneld mee aangepakt kunnen worden. Het helpt ook om eerder de duurzame economische kansen te benutten die de bodem ook biedt.
Het kan een boost geven aan de regionale en de lokale economie. In tijden van recessie geen overbodige luxe. Duurzame lokale initiatieven zijn ook pijler onder het succes van nationale klimaat- en energiedoelen.
Niet onbelangrijk: bodemsanering kost wel geld, maar levert ook geld op: denk aan ruimtebesparing, sluiten drinkwaterputten, verontreinigen strategische voorraden en dergelijke. Ook door integraal te denken genereren we geld: saneren in combinatie met wamte-koude opslag bijvoorbeeld.
Een voorbeeld van de nieuwe aanpak in het convenant is gebiedsgericht beheer. Hoe willen we dat doen? Saneren of voorkomen grootschalige grondwaterverontreiniging gaan we op gang brengen door bedrijven mogelijkheden te bieden voor afkoop en vrijwaring, mits de bron wordt opgeruimd. Overheid neemt dan aanpak grondwater op zich.
Tot slot.
Het convenant is een nieuwe mijlpaal richting nieuw bodembeleid. Het biedt grote kansen en grote uitdagingen. Ik ben blij en trots dat u zometeen samen met mij dit convenant ondertekent. Het is een historische omslag van het bodembeleid. Straks keihard mee aan de slag. Want als de inkt van het convenant is opgedroogd begint het echte werk!
Maar eerst heeft u recht op klein zomerfeestje!