Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Joldersma en Sterk over de grote gevolgen van comazuipen op latere leeftijd

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2932629

10 juli 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister voor Jeugd en Gezin, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Joldersma en Sterk (beiden CDA) over de grote gevolgen van comazuipen op latere leeftijd (2009Z08984).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Heeft u de alarmbel gehoord van een psychiater die constateert dat een kwart van de dementiegevallen in Groot-Brittannië te wijten zou zijn aan excessief alcoholgebruik? 1)

Antwoord 1

Ja, wij hebben het bericht gelezen dat Dr. Marshall uit Londen op basis van Iers onderzoek heeft becijferd dat in Groot-Brittannië 10 – 24% van alle gevallen van dementie alcoholgerelateerd is.

Vraag 2

Zijn deze onderzoeksresultaten uit Groot-Brittannië te vertalen naar Nederland? Wordt er momenteel ook Nederlands onderzoek gedaan naar de effecten van binge-drinken op het krijgen van dementie en geheugenverlies?

Antwoord 2

Het effect van excessief alcoholgebruik is in principe overal hetzelfde. Ook in Nederland leidt overmatig alcoholgebruik tot dementie en geheugenverlies. In die zin zijn deze resultaten te vertalen naar de Nederlandse samenleving. Er wordt in Nederland echter, voor zover ons bekend is, geen onderzoek naar gedaan.

Vraag 3

Bent u bereid het Trimbos-instituut te vragen welke specifieke maatregelen, naast het oprichten van alcoholpoliklinieken voor comazuipende jongeren, effectief zijn om het binge-drinken op jonge leeftijd tegen te gaan?

Antwoord 3

De World Health Organisation (WHO) heeft in 2003 onderzocht welke maatregelen het meest effectief zijn om schadelijk alcoholgebruik tegen te gaan. In september 2009 zal een geactualiseerd rapport worden gepubliceerd. Wij zullen u dit rapport na verschijnen doen toekomen. Het is ons inziens niet nodig dat het Trimbos-instituut hiernaast extra onderzoek verricht.

Vraag 4

Herinnert u zich dat de CDA-fractie reeds eerder heeft gewezen op de noodzaak van een samenhangende aanpak van gezondheidsproblemen op latere leeftijd door excessief alcoholgebruik? 2) Welke acties heeft u hiertoe ondernomen, dan wel gaat u hiertoe alsnog ondernemen en wanneer kunt u ons daar nader over berichten?

Antwoord 4

Ja, per oktober 2009 zal een onder auspiciën van het Partnership Vroegsignalering Alcohol opgesteld protocol worden getest in een aantal ziekenhuizen. Doel van dit protocol is te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij oudere patiënten om te interveniëren indien duidelijk is dat er sprake is van een relatie tussen het betreffende letsel en het alcoholgebruik.

1) Spits, 12 mei 2009
2) Kamerstuk 27 565, nr. 70