Zorg op maat voor mensen met een psychische stoornis
Er komt een nieuwe, wettelijke regeling voor zorg op maat voor mensen met een psychische stoornis die een aanzienlijk risico lopen op ernstige schade voor zichzelf of voor anderen.
De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg, opgesteld door minister Klink en minister Hirsch Ballin (Justitie). Die vervangt de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz).
Betere aansluiting
Het wetsvoorstel biedt een oplossing voor de belangrijkste knelpunten die zich in de praktijk voordoen. Niet langer staat de gedwongen opname van de patiënt centraal. Straks wordt opname één van de mogelijkheden in de zorgketen. De nieuwe regeling sluit beter aan bij de werkwijze van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland.
Positie cliënt
De positie van de patiënt wordt versterkt. Onvrijwillige zorg is een uitzondering, en mag alleen als er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt zelf of voor anderen. Ook moeten dwangmaatregelen altijd opgenomen worden in een zorgplan. Tijdens het gehele zorgtraject moet er kwalitatief goede (vrijwillige) zorg zijn met aandacht voor de persoonlijke beleving en voor de voorkeuren van de patiënt om beter op zijn behoefte te kunnen inspelen. Voor verplichte zorg aan jeugdigen stelt het wetsvoorstel extra zorgvuldigheidseisen.
Eenvoudigere procedure
Ook komt er één vaste procedure voor de verschillende vormen van verplichte zorg, zoals ambulante behandeling, verzorging, begeleiding of opname in een instelling. Nu zijn dat nog 7 machtigingen met ingewikkelde procedures. Een commissie zal de rechter adviseren over de gewenste zorg op maat. In spoedeisende gevallen kan een beroep op een crisismaatregel worden gedaan, die de huidige inbewaringstelling vervangt.
Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State en wordt vervolgens aangeboden aan de Tweede Kamer.