Verbod op bonusprovisies, aanscherping regels verkoop hypotheken en verzekeringen
De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bos van Financiën om per 1 januari 2010 een verbod op bonusprovisies in te voeren. Banken en verzekeraars mogen aan adviseurs niet langer vergoedingen betalen los van de verkoop van een financieel product. Tussenpersonen moeten voortaan bij verkoop van verzekeringen die verkocht worden bij een hypotheek aan de consument melden hoeveel zij daar aan verdienen.
Met deze maatregelen worden de provisieregels verder aangescherpt. Het bonusverbod houdt in dat aanbieders geen provisie mogen betalen ter stimulering van de verkoop van hypotheken of levensverzekeringen. De Tweede Kamer had aangedrongen op een strikte regulering van bonusprovisies en met dit voorstel wordt daaraan gehoor gegeven. Tussenpersonen moeten voortaan de consument ook bij uitvaart-, arbeidsongeschiktheids- en overlijdensrisicoverzekeringen die samen met een krediet worden verkocht vertellen hoeveel provisie ze daarvoor krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de provisie op dit soort verzekeringen soms opliep tot meer dan 70 procent van de koopsom. De nieuwe regels gaan dit soort excessen tegen.
Aanbieders moeten vanaf 1 januari 2010 de totale prijs van een verzekering of hypotheek duidelijk vermelden. Dit helpt consumenten om producten onderling te vergelijken. Daarnaast moeten bij kapitaalverzekeringen en bankspaarproducten de kosten die worden ingehouden op de premie of inleg en de kosten die ten laste gaan van de vermogensopbouw duidelijk gemaakt worden. Tot slot moeten aanbieders die zonder tussenkomst van adviseurs hun eigen financiële producten verkopen meer informatie geven aan de klant over de dienstverlening die de consument van hen kan verwachten.
Deze maatregelen zijn het gevolg van een aanpassing van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen. De aanpassing vormt onderdeel van een samenhangend pakket van maatregelen om de provisieregels te harmoniseren. Dit pakket is vorig jaar in overleg met marktpartijen tot stand gekomen. Per 1 januari dit jaar werd het eerste deel al van kracht waarmee tussenpersonen werden verplicht hun beloning kenbaar te maken aan de consument bij hypotheken en levensverzekeringen. Ook is toen de norm geïntroduceerd dat een tussenpersoon niet in strijd met het belang van zijn klant mag handelen.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.