Staatssecretaris Huizinga opent keerlus tramlijn 9

Commentaarstem: Staatssecretaris Huizinga heeft in Den Haag de keerlus bij tramhalte Madurodam opgeleverd.
Beelden van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat en wethouder Smit van de gemeente Den Haag die samen het ingepakte wachthokje bij de tramhalte uitpakken door het papier los te trekken.

Commentaarstem: Dit deed ze door een abri te onthullen en ook zelf, onder professionele begeleiding, een tram over de lus te sturen.
Beelden van staatssecretaris Huizinga achter het besturingspaneel van de tram. Naast haar zit een kale trambestuurder met bril die haar instructies geeft. De staatssecretaris trapt het gaspedaal in.
Aansluitend beelden van de keerlus, gefilmd vanuit de cabine van de tram
.

Commmentaarstem: Tramlijn 9 is de drukste van Den Haag met elke dag meer dan 40.000 reizigers.
Beeld van tramhalte met veel wachtende passagiers. Een rood-wit gekleurde tram stopt en passagiers stappen in en uit. Aanluitend korte beelden van de keerlus en het Centraal Station in Den Haag.

Commentaarstem: Tussen Den Haag Centraal en Madurodam kunnen nu tijdens de spitsuren meer trams gaan rijden. In plaats van helemaal door te rijden naar Scheveningen kunnen ze vanaf hier weer terugrijden naar het Centraal Station.

Wethouder Peter Smit van Den Haag met op de achtergrond de spoorlijn van tram 9: “In de spits door de week, zeker in de winter, is het traject na Scheveningen zelf eigenlijk leeg. Dus dan moesten we met lege trams rijden.”
Beelden van kantoorgebouwen, gezien vanuit de tram en van langsrijdende trams.

Wethouder Peter Smit: “Dat voorkomen we nu door bij Madurodam, waar het kantoorgebied ophoudt, te keren en dat betekent ook dat wij doordat wij niet die capaciteit van die lege tram op dat traject in Scheveningen kwijt zijn, frequenter kunnen rijden.”

Commentaarstem: De keerlus is het eerste project dat wordt opgeleverd uit het Actieprogramma Regionaal OV. De bedoeling hiervan is dat er sneller, vaker en zonder omweg met het openbaar vervoer kan worden gereisd.
Beelden van trams bij de haltes naast het Centraal Station in Den Haag.

Commentaarstem: Het ministerie, provincies en gemeenten investeren hiervoor in totaal een miljard euro in 50 projecten.
Beeld van Staatssceretaris Huizinga in de tram, samen met pers en bestuurders van de gemeente Den Haag en de stadsregio Haaglanden.

Staatssecretaris Huizinga: “Eind 2008 heb ik het actieprogramma aan de Tweede Kamer gepresenteerd en het is nu juni 2009 en nu al is het eerste project klaar. Het is voor heel veel mensen een uitkomst, een hele drukke tram gaat vaker rijden op het stukje waar die zo druk is, in de spits, waardoor mensen vaker een zitplaats kunnen vinden en niet meer opgepropt hoeven staan in de tram: het is echt een verbetering.”