Nederlands voorzitterschap van het FATF
Nederland is vanaf vandaag voor één jaar voorzitter van het Financial Action Task Force (FATF). Het FATF is een intergouvermentele task force waarin wereldwijd afspraken worden gemaakt over het tegengaan van witwassen van crimineel geld en terrorisme financiering.
Die afspraken zijn vastgelegd in een standaard die de landen geacht worden na te leven. Het FATF controleert die naleving door het afnemen van reguliere landenexamens. Zonodig beschikt het FATF over instrumenten om landen die zich niet aan de afspraken houden publiekelijk tot de orde te roepen en maatregelen te nemen om de integriteit van de financiële sector te waarborgen.
Drs. Paul Vlaanderen, voormalig directeur fiscale zaken van het ministerie van Financiën, is namens Nederland voorzitter. Vlaanderen gaf bij de aanvaarding van het voorzitterschap aan dat de gevolgen van de financiële crisis centraal staan het komende jaar. Na de zomer zal hierover een rapport aan de ministers van Financiën van de G20 gezonden worden. Dat rapport zal ook ingaan op het verzoek van de G20 van april dit jaar om actie te ondernemen tegen onwillige jurisdicties (uncooperative jurisdictions) door het wijzigen en te versterken voor de controle op het naleven van de FATF standaard (revise and reivigorate the review process for assessing compliance by jurisdictions with AML/CFT standards).
Tot slot zullen de voor het succes van de FATF zo belangrijke betrekkingen met de zusterorganisaties aandacht van de Nederlandse voorzitter krijgen en is de relatie tussen regelgeving en uitvoering van de FATF standaard het komende jaar een belangrijk onderwerp.
Het FATF is opgericht in 1989 en was destijds voornamelijk gericht op het tegengaan van witwassen van drugsgelden. Na 11 september 2001 is terrorisme financiering aan het mandaat toegevoegd. De FATF standaard bestaat uit veertig aanbevelingen tegen witwassen en negen tegen terrorisme financiering. Het FATF werkt nauw samen met andere internationale organisaties zoals de VN, IMF en de Wereldbank. Momenteel zijn er 34 landen lid van het FATF en zijn er door middel van regionale zusterorganisaties wereldwijd in totaal 183 landen bij het FATF aangesloten.