MOB Rapportage 2008
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 AE DEN HAAG
Datum: 1 juli 2009
Betreft: Rapportage van het MOB over 2008
Geachte voorzitter,
Hierbij bied ik u de rapportage aan van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) over 2008. In deze jaarrapportage worden de bereikte resultaten en voortgang in het afgelopen jaar en de prioriteiten voor 2009 beschreven ten aanzien van het betalingsverkeer.
De overgang naar een Europese betaalmarkt
Het jaar 2008 stond, overigens net als 2007, voor een belangrijk deel in het teken van de overgang naar de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. Op 28 januari 2008 is de Europese overschrijving gelanceerd: dit is het eerste Europese betaalproduct, waarmee consumenten en bedrijven naar een groot aantal andere Europese landen euro's kunnen overschrijven. Tot op heden is er geen sprake van een massale overgang naar dit product, de Europese overschrijving wordt momenteel vooral gebruikt voor grensoverschrijdende overboekingen en niet zozeer voor overschrijvingen binnen Nederland. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit de komende jaren wel zal gaan gebeuren. Om verdere stappen richting SEPA zo soepel mogelijk te kunnen maken, is in 2008 verder gewerkt aan de zorgpunten die naar aanleiding van het migratieplan SEPA in 2007 zijn geformuleerd door de verschillende leden van het MOB. De meeste zorgpunten zijn opgelost en de openstaande punten worden adequaat opgepakt. De banken hebben een manier gevonden om de Overstapservice ook binnen SEPA te continueren. In overleg met de Consumentenbond zijn maatregelen bedacht om de veiligheid van de te introduceren Europese Incasso nog beter te waarborgen. Ook is er inmiddels een service geïntroduceerd die consumenten en bedrijven helpt met het omzetten van nationale naar Europese rekeningnummers (IBAN en BIC). De zorgen van de toonbankinstellingen zijn onlangs weggenomen door een Nadere Overeenkomst bij het Convenant Betalingsverkeer uit 2005 tussen banken en toonbankinstellingen. In deze nadere overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het behoud van efficiënte, veilige en goedkope betaalkaarttransacties, ook in de overgang naar SEPA. 2009 staat verder in het teken van de introductie van de Europese incasso aan het einde van dit jaar.
Toegankelijkheid en Bereikbaarheid
In 2008 is er via het in 2007 opgerichte meldpunt bereikbaarheid melding binnengekomen over een bereikbaarheidsknelpunt in Friesland. Er is een advies gegeven inzake deze melding, verdere meldingen zijn uitgebleven gedurende 2008. Wel is onderzocht wat de gevolgen zijn voor de bereikbaarheid van betaaldiensten van de sluiting van 250 hoofdpostkantoren als gevolg van een koerswijziging van ING (Postbank). Een verslechtering van de bereikbaarheid ligt niet voor de hand, zo blijkt uit de verkregen informatie. Tot slot is het vermelden waard dat het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer de Fakkelprijs 2008 heeft gewonnen voor het toegankelijker maken van het betalingsverkeer. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland.
Efficiency
Pinnen wordt steeds goedkoper, terwijl de kosten van contant betalen stijgen. Dit blijkt uit een analyse gemaakt in opdracht van het MOB. In 2008 is meer gepind dan ooit. Steeds vaker pinnen consumenten ook kleinere bedragen. De afschaffing van winkelierstarieven voor lage pinbedragen en de landelijke mediacampagne "Klein bedrag? Pinnen mag!" hebben hier in grote mate aan bijgedragen. In 2009 zal er ook meer aandacht zijn voor het ontvangen en betalen van digitale rekeningen door consumenten.
Veiligheid
Ten aanzien van de veiligheid wordt in de jaarrapportage weergegeven dat het aantal valse eurobiljetten in 2008 in Nederland is gestegen. De sterke groei baart het MOB zorgen. DNB heeft zowel met Politie en Justitie als met grootwinkelbedrijven gesproken over maatregelen in de strijd tegen deze valse biljetten. Skimmen is een andere vorm van fraude die de laatste jaren toeneemt in het Nederlandse betalingsverkeer. Dit kopiëren van betaalkaarten kan volgens de MOB-rapportage een halt worden toegeroepen door in hoog tempo verder te gaan met de invoering van de EMV-chip en EMV-geschikte betaalautomaten. Banken en toonbankinstellingen hebben in de eerder genoemde Nadere Overeenkomst afgesproken dat de migratie naar EMV in Nederland versneld zal plaatsvinden: eind 2011 dient deze migratie te zijn voltooid.
Hoogachtend, de minister van Financiën,
Wouter Bos