Burgemeesters geïnformeerd over terugkeer ex-gedetineerden
Justitie begint deze zomer een proef met het informeren van burgemeesters over de terugkeer van ex-gedetineerden naar hun woonplaats. Het gaat om personen die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedendelict. In de loop van de pilot moet duidelijk worden hoe burgemeesters ook geïnformeerd kunnen worden over tbs-gestelden en jongeren met een PIJ-maatregel die vrijkomen of op verlof gaan.
Dat schrijven minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindslieden zijn burgemeesters beter in staat hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van openbare orde en veiligheid als zij vooraf worden geïnformeerd over het vrijkomen of op verlof gaan van ex-gedetineerden, tbs-gestelden en jongeren met een PIJ-maatregel. Aanleiding voor de proef is een aantal incidenten rond de terugkeer van ex-gedetineerden en tbs-gestelden in hun woonplaats.
Aan de proef zullen 10 tot 15 gemeenten deelnemen, waaronder Amsterdam, Breda, Den Haag, Enschede, Roermond, Rotterdam, Schiedam en Utrecht. Uitgangspunt van het project bestuurlijke informatievoorziening gemeenten betreffende (ex-)gedetineerden is dat burgemeesters voor beëindiging van de detentie op de hoogte gesteld worden door het ministerie van Justitie. Deze informatie bestaat uit de persoonsgegevens en het gepleegde delict.
De pilot wordt in maart 2010 geëvalueerd. Daarna nemen de minister en de staatssecretaris een besluit over de landelijke invoering van de bestuurlijke informatievoorziening.