Wetsvoorstel verbetering asielprocedure ingediend bij de Tweede Kamer
Vandaag is het wetsvoorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met het aanpassen van de asielprocedure van Minister Hirsch Ballin en Staatssecretaris Albayrak van Justitie ingediend voor behandeling bij de Tweede Kamer. De Raad van State heeft positief over het wetsvoorstel geadviseerd.
Door de wetswijziging zullen meer asielzoekers eerder duidelijkheid krijgen over de uitslag van de asielprocedure en wordt de asielprocedure zorgvuldiger. Ook zal naar verwachting het aantal herhaalde asielaanvragen en reguliere aanvragen van ex-asielzoekers afnemen en zullen meer afgewezen asielzoekers na afloop van de procedure Nederland daadwerkelijk verlaten. Met het wetsvoorstel geven de bewindspersonen van Justitie invulling aan de afspraken uit het regeerakkoord.
De asielprocedure
De algemene asielprocedure in de aanmeldcentra wordt verlengd tot acht dagen, waardoor er meer ruimte is voor voorlichting en rechtsbijstand aan asielzoekers. Naar verwachting kunnen daardoor meer aanvragen direct in het aanmeldcentrum worden afgehandeld en stromen minder asielzoekers door naar de verlengde procedure. Doordat in het aanmeldcentrum meer processtappen kunnen worden afgerond, wordt in de verlengde asielprocedure een tijdswinst geboekt van acht weken. Dit betekent dat meer asielzoekers sneller duidelijkheid zullen krijgen over hun asielverzoek.
Nadat een eerste aanvraag is afgewezen in het aanmeldcentrum wordt een vertrektermijn gegeven van vier weken. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat terechtkomen wordt er gedurende deze termijn opvang geboden. De procedure van acht dagen zal ook in Aanmeldcentrum Schiphol geïntroduceerd worden. De vreemdelingen die zich hier aanmelden verblijven in vreemdelingendetentie, omdat aan hen de toegang tot Nederland is geweigerd.
Herhaalde aanvragen
Het wijzigingsvoorstel maakt het verder mogelijk dat de rechter in de beroepsfase rekening houdt met relevante nieuwe omstandigheden en beleidswijzigingen. Dit leidt uitzondering wanneer de goede procesorde zich hiertegen verzet, of de zaak daardoor ontoelaatbaar wordt vertraagd. Verder wordt er door het zo vroeg mogelijk signaleren van medische aspecten in de asielprocedure naar gestreefd om herhaalde aanvragen zoveel mogelijk te voorkomen.
De inspanning is erop gericht om de wetswijziging op 1 juli 2010 in werking te laten treden en de gewijzigde asielprocedure van start te laten gaan.