VROM-Inspectie eist naleving regels gevaarlijke stoffen in veevoer
Fabrikanten van toevoegingen aan veevoer overtreden op grote schaal de regels voor gevaarlijke stoffen. Dat constateert de VROM-Inspectie na een inventarisatie in deze sector. De fabrikanten erkennen dat inmiddels. De VROM-Inspectie gaat erop toezien dat de fabrikanten op korte termijn een eind te maken aan de overtredingen.
Aan veevoer worden mengsels van vitaminen, mineralen, sporenelementen en zuren toegevoegd. Die mengsels, 'premixen', moeten worden beschouwd als gevaarlijke stof en ook zo worden behandeld. Dat gebeurt nu niet, terwijl het om grote hoeveelheden gaat en veel mensen met deze stoffen werken. Er is sprake van ernstige structurele overtredingen van de regels voor het omgaan met gevaarlijke stoffen.
De toevoegingen aan het veevoer worden veelal op aparte locaties vervaardigd door de zeven fabrikanten van premixen. Zij maken mengsels volgens duizenden verschillende recepten. Die worden vervolgens getransporteerd naar de ruim honderd veevoerfabrieken in Nederland en ook naar het buitenland. Daar worden zij door het voer voor varkens, koeien, kippen, konijnen en andere diersoorten gemengd. Fabrikanten gingen er lang van uit dat deze stoffen niet vielen onder de Europese regels voor omgaan met gevaarlijke stoffenmengsels (richtlijn 67/548/EEG en 1999/45/EC, de stoffen- en de preparatenrichtlijn).
De VROM-Inspectie meent dat de stoffen wél onder deze richtlijn vallen en dus moeten worden voorzien van speciale etiketten, veiligheidsregels, informatiebladen over hoe ermee om te gaan en dat ook bij het transport strenge regels gelden. Verder moet in de milieuvergunning rekening worden houden met de gevaarlijke aspecten van sommige van deze stoffen. De VROM-Inspectie stuitte op de overtredingen bij steekproefcontroles in het kader van Europese regels voor chemische stoffen.
De Europese veevoerorganisaties Fefac en Fefana waren door discussies in enkele andere landen al eerder tot de conclusie gekomen dat de fabrikanten van premixen aan deze regels moeten voldoen. De Nederlandse brancheorganisaties Nevedi, Nefato en Dufagro zijn het er inmiddels mee eens dat de regels ook voor hun producten gelden. Zij hebben een globaal plan gemaakt om de komende jaren de stoffen te labellen, werkplekinstructiekaarten aan te passen en de betreffende vrachtwagens aan de juiste eisen te laten voldoen. Enkele fabrikanten hebben ook al eerste stappen gezet om hun bedrijfsvoering aan te passen.
De Europese veevoerorganisaties willen dat premixenfabrikanten vóór april 2010 hun producten die als gevaarlijke stof gelden, hebben geëtiketteerd en de productinformatie in de vorm van veiligheidsinformatiebladen op orde hebben. De VROM-Inspectie heeft de fabrikanten laten weten geen verder uitstel van maatregelen te accepteren.