Regionale actieplannen jeugdwerkloosheid nog deze zomer rond
Op de Jeugdwerktop in Den Haag hebben de wethouders van de dertig arbeidsmarktregio’s aangekondigd om vóór 1 september de uitgewerkte plannen te presenteren ter bestrijding van de oplopende jeugdwerkloosheid. De inzet is dat er eind dit jaar geen jongeren ongewild thuis op de bank zitten. Dit staat centraal in een verklaring die VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma namens alle wethouders ondertekende.
Ondertussen wordt met de sociale partners intensief overlegd om arrangementen op te stellen voor de verschillende sectoren. De bouw wil reserves uit het scholingsfonds inzetten om duizenden extra leerwerkplekken voor jongeren te creëren. Ook de metaal- en technieksector maakte op de door de VNG en het ministerie van SZW georganiseerde Jeugdwerktop meer bijzonderheden bekend voor het plan dat 10.000 leerwerkplekken en 5000 stageplekken voor jongeren moet opleveren.
Coördinerend staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Het is nu zaak om overal in het land die plekken voor jongeren als het ware op te gaan halen en in te richten. De wethouders van de arbeidsmarktregio’s hebben op de Jeugdwerktop duidelijk gemaakt dat zij hier enorm de schouders onder zetten”. Klijnsma werkt binnen het kabinet nauw samen met de ministers Rouvoet (Jeugd & Gezin), Van der Laan (WWI) en staatssecretraris Van Bijsterveldt (OCW) om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.
Op basis van een maandag in Den Haag gepresenteerd model-convenant worden in alle regio’s voor 1 september de plannen uitgewerkt om zoveel mogelijk extra plekken voor jongeren te creëren. Het kan gaan om scholing, een gewone baan, een stage, een combinatie van leren en werken of vrijwilligerswerk. Bijzondere aandacht moet er in de regionale actieplannen ook zijn voor kwetsbare jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en voor jongeren met een allochtone achtergrond.
Na beoordeling van de regionale aanpak wordt het door het kabinet toegezegde geld beschikbaar gesteld. In totaal heeft het kabinet voor uitvoering van het actieplan jeugdwerkloosheid 250 miljoen euro uitgetrokken.