Ministerie actualiseert 'Leefbaarometer' over leefbaarheid wijken

De vorig jaar geïntroduceerde Leefbaarometer, die de ontwikkeling van de leefbaarheid in de buurten tussen 1998 en 2006 in kaart brengt, is vandaag door het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie geactualiseerd met gegevens over 2008. Daaruit blijkt dat de jaren geleden al ingezette trend van verbetering van de leefbaarheid zich voortzet. Tussen 2006 en 2008 woonde een kwart van de mensen in een gebied waar de leefbaarheid verbeterde, terwijl drie procent de omstandigheden zag verslechteren.

Een nadere analyse van de nieuwste cijfers wijst uit dat de afname van het aantal zeer negatieve scores de laatste twee jaar te danken is aan de toen nog dalende werkeloosheid en de vermindering van de (ervaren) overlast en criminaliteit. Ook verbeteringen in de kwaliteit van de woningvoorraad en de openbare ruimte droegen bij aan de florissantere cijfers.

In totaal tellen 49 indicatoren mee bij de bepaling van de leefbaarheidscores die geclusterd zijn in zeven klasses: van uiterst postief (donkergroen) tot zeer negatief (dieprood). De indicatoren zijn gegroepeerd in zes thema's: woningvoorraad, publieke ruimte, voorzieningenniveau, bevolkingssamenstelling, sociale samenhang en veiligheid. De scores op deze thema's zijn via www.vrom.nl/leefbaarometer tot op vijf schaalniveaus in te zien, variërend van de hele gemeente tot op clusterniveau.

Rijk, gemeenten, provincies gebruiken de Leefbaarometer om vroegtijdig op problemen in te spelen en het effect van de gekozen aanpak in de gaten te houden. Bijvoorbeeld door erop toe te zien dat problemen zich bij de wijkenaanpak niet verplaatsen van de ene naar de andere wijk.

Minister Van der Laan is blij dat in meer gebieden de "scherpste kantjes" ervan af zijn, maar waarschuwt ook voor een mogelijke terugval naar het niveau van 2006 door de economische crisis. De minister tekent verder aan dat de Leefbaarometer alleen niet geschikt is om uitspraken te doen over oorzakelijke verbanden tussen het rijksbeleid en de ontwikkelingen in de leefbaarheid. Vooral bij de speciale wijkenaanpak die het kabinet in 2007 startte moeten over langere tijd de ontwikkelingen gevolgd worden.