Duurzaam inkopen overheid kan nu echt van start

De criteria voor duurzaam inkopen door de overheid zijn bekend gemaakt. Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) heeft ze vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd als onderdeel van de voortgangsrapportage duurzaam inkopen. Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad al in met de brief, die duidelijk maakt hoe het kabinet haar doelstelling van 100 procent duurzaam inkopen gaat realiseren.

De focus van duurzaam inkopen ligt op die productgroepen waar meetbare duurzaamheidswinst kan worden geboekt. Aan de producten uit deze productgroepen worden minimum-eisen op milieugebied gesteld waaraan de inkoop van producten en diensten van de overheid moet voldoen. Daarbij is onder meer – waar mogelijk - aangesloten bij beschikbare en gangbare keurmerken.

Voorbeelden
Een paar voorbeelden van hoe duurzaam inkopen in de praktijk gestalte zal krijgen:

  • het gebruik van elektriciteit zal voor 100 procent bestaan uit groene stroom;
  • alle aan te schaffen kantoorapparatuur is energiezuinig;
  • bij graffitiverwijdering vindt geen milieuverontreiniging plaats;
  • buitenlandse dienstreizen van minder dan zes uur (enkele reis) worden per trein afgelegd;
  • alle dienstreizen worden voor 100 procent gecompenseerd voor de vrijgekomen broeikasgassen.

Het Kabinet wil met deze aanpak van duurzaam inkopen duurzame innovaties in bedrijven een extra stimulans geven. Daarom kunnen inkopers - naast toepassing van de minimum-eisen - gebruik maken van een lijst suggesties voor verdere verduurzaming van de inkoop van producten en diensten die facultatief kunnen worden toegepast. Daarnaast zal een beperkt aantal aansprekende productgroepen worden aangewezen waar ruimte wordt geboden voor het tot stand brengen van gezamenlijke, grootschaliger innovatieve initiatieven. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld stimulering van de elektrische auto en andere vergelijkbare initiatieven.

Bij het vaststellen en hanteren van de criteria wil het Kabinet rekening houden met de gevolgen voor de regeldruk voor bedrijfsleven en overheden. Daarom zullen bij de uitwerking van het duurzaam inkopen-beleid de adviezen van Actal om de uitvoeringslasten te verminderen, ter harte worden genomen. Dit kan onder meer via een systeem van eigen verklaringen .

Achtergrond
Duurzame ontwikkeling is een van de prioriteiten van dit kabinet. Duurzaam inkopen is daarvan een belangrijk onderdeel. De overheid koopt jaarlijks voor zo'n 40 miljard euro in. Door gebruik te maken van deze inkoopmacht wordt de markt voor duurzame producten gestimuleerd en wordt een prikkel gegeven aan innovatie en duurzaamheid in het bedrijfsleven. Duurzaam inkopen kan leiden tot een aanzienlijke milieuwinst: een CO2-reductie van ruim 3 Mton en een besparing van 20% op de totale eigen energie-inkoop.

In 2010 gaat de rijksoverheid voor 100 procent duurzaam inkopen, gemeenten voor 75 procent en de provincies en waterschappen voor 50 procent.

  • Duurzaam Inkopen voortgangsrapportage
    kamerstuk | datum verzending: 25-6-2009 09:00
    bijlage(n) 2 stuk(s):
    Rapport, bijlage