Start landelijke campagne Achterlating en huwelijksdwang
Het ministerie van Justitie start vandaag met tal van organisaties een landelijke campagne om huwelijksdwang en het onvrijwillig achterlaten van jongeren in het buitenland tegen te gaan. Door gerichte communicatie-activiteiten worden jongeren gewezen op de risicos en wordt aangegeven welke maatregelen zij kunnen nemen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Ieder jaar blijkt weer, dat een aantal meisjes (en jongens) niet terugkeert van vakantie in het buitenland. De reden van die verdwijning is vaak niet duidelijk. Van een aantal jongeren is uit nadere informatie en onderzoek bekend, dat zij tegen hun wil in het buitenland zijn achtergelaten bij bijvoorbeeld familie. Ook komt het voor dat jongeren tegen hun wil worden uitgehuwelijkt. Eenmaal in het buitenland is het erg moeilijk om actie te ondernemen (ook voor overheidsinstanties).
Het ministerie van Justitie acht het van belang dat personen en met name jongeren die bang zijn voor achterlating of ongewenste uithuwelijking, weten wat zij kunnen doen en waar zij terecht kunnen voor informatie en hulp. Daarom heeft het departement een landelijke campagne Achterlating en huwelijksdwang ontwikkeld. Bij deze campagne wordt samengewerkt met de Steunpunten Huiselijk Geweld in de pilotsteden van het programma Eergerelateerd Geweld (Rotterdam, Amsterdam en Almelo), de koepels van migranten- en vluchtelingenorganisaties (SMN, IOT en VON), de Stichting Steun Remigranten en Movisie.
Onder meer via het Schoolmagazine (oplage 750.000 stuks), YouTube en www.achterlating.hyves.nl worden jongeren geïnformeerd over waar zij hulp kunnen krijgen en hoe zij zich kunnen voorbereiden wanneer zij bang zijn dat zij worden achtergelaten. Zij kunnen daarbij gebruik maken van een noodplan en een verklaring, die tijdens de voorlichtingscampagne beschikbaar komt.
Nadere informatie over de campagne:
via diverse kanalen komt informatie beschikbaar voor jongeren (Schoolmagazine (oplage 750.000), YouTube, Hyves, websites koepels van zelforganisaties en Movisie). Daarmee kunnen zij zich in geval van angst voor achterlating goed voorbereiden.
nummers van 5 steunpunten (huiselijk geweld) worden bekend gemaakt. Deze steunpunten hebben ervaring met eerkwesties en kunnen aan jongeren hulp verlenen, nadere tips geven, verwijzen naar hulpverlening in de buurt van de jongeren en bij veiligheidsrisico's de regionale politie inschakelen.
Contactfunctionarissen bij de regionale korpsen kunnen in complexe/grensoverschrijdende eerzaken 24 uur per dag, 7 dagen per week een beroep doen op ondersteuning vanuit het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld (LEC EGG).
professionals die met jongeren werken worden per email geinformeerd over de actie, over hun rol (als vertrouwenspersoon) en over wat zij wel en niet moeten doen.
Nederlandse posten in het buitenland worden – in overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken - geïnformeerd over wat zij moeten doen als achtergelaten vrouwen zich bij hen melden
De actie:
de actie verloopt – in overleg met het Ministerie van WWI - in nauwe samenwerking tussen migranten- en vluchtelingenorganisaties en overheidsinstanties (b.v. Steunpunten Huiselijk Geweld en de politie)
de actie verloopt ook in nauwe samenwerking met Rotterdam, Amsterdam en Almelo, de drie gemeenten waarin in het kader van het programma Eergerelateerd Geweld een pilot wordt uitgevoerd.