Regiegroep maakt stand van zaken NUP op
Een half jaar na ondertekening van het Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP), heeft de Bestuurlijke Regiegroep zich gebogen over de voortgang van dit overheidsbrede programma voor betere dienstverlening. De regiegroep constateert goede voortgang op de meeste onderdelen van het NUP. Zo zijn de invoering van het burgerservicenummer BSN, de basisregistraties Kadaster en Topografie en de eerste fase van het Digitaal Klantdossier (DKD) gerealiseerd. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de voortgang van de basisadministratie adressen en gebouwen (BAG), de omgevingsverguning online en het 14+telefoonnummer voor alle 100.000+gemeenten (Antwoord©). De Regiegroep concludeert dat het nu aankomt op de concrete uitvoering en implementatie binnen de overheidsorganisaties.
Tijdens de vergadering op 18 juni 2009, onder voorzitterschap van Staatssecretaris Bijleveld, zijn de voortgangsrapportage en de quick scan, op alle 25 onderdelen van het NUP besproken. In hoofdlijnen waren de deelnemers aan de Regiegroep tevreden met de resultaten van het eerste half jaar van het NUP. De quick scan blijkt een succesvol instrument om de regie op het NUP en de samenhang tussen haar onderdelen beter in kaart te brengen. Enkele onderdelen – BSN ,de Basisregistraties Kadaster en Topografie, en de eerste fase van het DKD – zijn afgerond. Hiermee ontstaat eventueel ruimte voor bijstelling van het NUP. De Regiegroep zal dit de komende maanden verkennen.
Op enkele onderdelen zijn er zorgen of de afgesproken doelstellingen wel gehaald zullen worden. Het gaat hier om de invoering van de omgevingsvergunning online, het 14+telefoonnummer voor alle 100.000+gemeenten (Antwoord©) en het aansluiten van alle gemeenten op de BAG per juli 2009. Besloten is om ondanks de zorgen de doelstellingen te handhaven. De Regiegroep vraagt de opdrachtgevers van deze programma’s en de medeoverheden om maatregelen te nemen. Daarnaast heeft de Regiegroep de implementatie van het NUP als een overkoepelend risico gesignaleerd. De koepelorganisaties inventariseren hoe de ondersteuning bij de implementatie van het NUP beter kan worden afgestemd op de behoeften van gemeenten, provincies en waterschappen.
Het komende anderhalf jaar wil de Regiegroep haar regievoering op de implementatie en uitvoering versterken. Daarbij wordt de behoefte aan zicht op de inhoudelijke en technische samenhang tussen de onderdelen steeds pregnanter. Vanuit haar rol als hoeder van het NUP heeft de Regiegroep gevraagd om een versterking van de monitor op de voortgang van het NUP. Daarnaast is gevraagd om een integrale planning en een bestuurlijk kader voor de inrichting van het stelsel van basisregistraties.
In de financiering van het NUP zitten nog enkele witte vlekken. De Regiegroep heeft een werkgroep ingesteld, die gefaseerd deze witte vlekken in beeld brengt. In september komt de Regiegroep met concrete voorstellen voor budgetfinanaciering van de in het NUP opgenomen basisregistraties.
Om de doelstellingen van het NUP te bereiken en de gewenste merkbare verbeteringen in de overheidsdienstverlening te realiseren, is het volgens het de Regiegroep noodzakelijk dat alle overheidsinstanties gebruik maken van de NORA (de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur). De staatssecretaris zal in een brief aan de mede overheden het belang van de NORA nogmaals benadrukken.