Kracht omgeving jongeren met autisme versterken

Van elke 1.000 mensen hebben er 6-10 een autismespectrumstoornis. Dat betekent dat iedereen met ze in aanraking komt. Zij verdienen het dat iedereen zich verdiept in autisme, aldus minister Rouvoet.

Vandaag heeft de Gezondheidsraad het advies ‘Autismespectrumstoornissen: een leven lang anders’ aangeboden aan minister Rouvoet. Hierin staan vragen centraal als: Hoe vaak komt het voor? Is er een toename? Welke aanpak is gewenst om kinderen, jongeren en jongvolwassenen met zo’n stoornis zo goed mogelijk te laten functioneren in het gezin, onderwijs, en werk?

Eigen kracht

Rouvoet: ‘Het advies van de Gezondheidsraad maakt ons duidelijk dat wij de nadruk moeten leggen op wat kinderen en volwassenen met autisme kunnen, niet op wat zij niet kunnen. Onder de juiste voorwaarden kunnen veel van hen deelnemen aan onderwijs, functioneren in een leefomgeving en een sociaal leven opbouwen. Professionele hulp en zorg moeten beschikbaar zijn als dat nodig is, maar de eigen kracht moet centraal staan. Door een beter begrip en gepaste ondersteuning, kan veel begeleiding ook worden geboden via school, werk of sportclub. Niet teveel overnemen maar de eigen kracht van bestaande netwerken versterken. Dat bevordert hun deelname aan de samenleving. En daar is iemand met autisme mee geholpen.

Vijf bewindspersonen

De minister gaat het advies bestuderen samen met de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Autismespectrumstoornis

Een autismespectrumstoornis is een ontwikkelingsstoornis die zich uit in beperkingen in sociale omgang, communicatie en verbeelding. Dit gaat vaak gepaard met stereotiep of star gedrag. Men spreekt van een spectrum omdat de stoornis zich bij iedereen anders manifesteert. Bekende vormen van dit soort stoornissen zijn autisme, PDD-NOS en het syndroom van Asperger.