Video: winnaars Moderne Man Prijs
De Moderne Man Prijs gaat naar hoogleraar Carsten de Dreu, organisatie adviesbureau &Samhoud en organisatie Papa Plus. Dat maakte minister Plasterk zondag bekend.
Carsten de Dreu is hoogleraar en heeft volgens de jury op werkgebied een persoonlijk en professioneel risico (minder publicaties) moeten nemen om minder dan voltijd te werken. Met de huidige vaste 'workload' van een hoogleraar is het niet reëel een papadag te nemen. Als leidinggevende geeft hij een belangrijk signaal aan andere mannen in zijn werkveld en hij zet zich actief in voor normverandering over zorgende vaders in de wetenschap.
Organisatie adviesbureau &Samhoud geeft volgens de jury mannen een ruim betaald vaderschapsverlof, staat voor een flexibele combinatie van werk en zorg en ondersteunt haar personeel actief in het vinden van een goed balans tussen werk en privé.
Papa Plus is de lobby organisatie van FNV. Papa Plus is de groep die zegt: wij zijn zorgende en werkende vaders en eisen dat deze combinatie beter mogelijk gemaakt wordt voor ons, onze vrouwen en onze kinderen. Volgens de jury weet Papa Plus een geslaagde lobby te voeren door een grote diversiteit aan vaders te betrekken en flink de aandacht van de media op zich te vestigen.
De prijs bestaat uit een award en een fotoreportage en de drie winnaars worden voor een jaar 'ambassadeur' van de Moderne Man door een rolmodel voor anderen te zijn. De jury bestond uit Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Roos Wouters (Publicist en schrijver), Loek Hermans (voorzitter MKB) en Pauline van der Meer Mohr (directeur Amstelbridge Groep).
Emancipatie van vrouwen kan niet slagen zonder de inzet van mannen. Voorkómen moet worden dat vrouwen inleveren op hun arbeidsmarktkansen als er kinderen komen. Bijvoorbeeld door allebei tijdelijk vier dagen te werken, zodat beide partners een dag thuis zijn bij de kinderen. Met flexibele werktijden kunnen ook vaders vaker de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Vooral in het bedrijfsleven is het zaak een omslag te maken; in de marktsector gebruikt bijvoorbeeld slechts 10 procent van de vaders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen, bij de overheid is dat de helft.