Kabinet investeert in effectievere schuldhulpverlening
Het kabinet stelt de komende drie jaar 130 miljoen euro beschikbaar voor effectievere schuldhulpverlening. Dit bedrag komt bovenop de 350 miljoen euro die het kabinet al extra beschikbaar heeft gesteld voor armoedebeleid en schuldhulpverlening. Het extra geld is met name bestemd voor gemeenten om de te verwachten toeloop van schuldhulpverzoeken op te kunnen vangen. Daarnaast wordt ingezet op ondersteuning van gemeenten om effectiever te kunnen werken, wat vanwege de toenemende vraag een vereiste is. De extra maatregelen van het kabinet richten zich ook op nieuwe groepen die door de economische crisis in financiële problemen dreigen te komen. De ministerraad heeft daar op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) mee ingestemd.
Door de stijgende werkloosheid lopen meer Nederlanders het risico om in financiële problemen te komen. Uitgangspunt is dat het kabinet wil voorkomen dat mensen met schulden te maken krijgen. Daarom worden werkzoekenden actief geïnformeerd over hoe om te gaan met de terugval in inkomen en waar nodig worden zij ook direct doorverwezen naar hulpverlenende instanties. Wanneer toch problematische schuldsituaties ontstaan, moeten hulpvragen sneller in behandeling worden genomen. Gemeenten worden geacht een aanvraag voor schuldhulp binnen uiterlijk vier weken in behandeling nemen.
In het pakket van maatregelen is ook aandacht voor kleinschalige initiatieven op wijk- en buurtniveau, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de inzet van vrijwilligers. Dit vloeit voort uit een bij de begrotingsbehandeling SZW ingediend amendement van het Tweede Kamerlid Spekman c.s. Met ongeveer twintig gemeenten wordt momenteel de concrete invulling verkend van dergelijke wijk- en buurtinitiatieven.