Korps Mariniers verlaat Curaçao
Tijdens een militaire ceremonie op Marinebasis Parera werd vandaag de 31ste Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers opgeheven. Hiermee neemt het Korps Mariniers na tachtig jaar afscheid van Curaçao.
In 2007 besloot Defensie tot enkele bezuinigingsmaatregelen, om binnen de smalle financiële marges van het defensiebudget ruimte te scheppen voor investeringen. Eén van deze maatregelen betrof het opheffen van de 31ste Infanteriecompagnie, onder gelijktijdige vervanging door een roulerende compagnie van de Koninklijke Landmacht.
Memorabele momenten
Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied (CZMCARIB), commandeur Peter Lenselink, blikte tijdens de ceremonie terug op memorabele korpsmomenten. Van de komst van het Korps Mariniers op Curaçao in 1929, na de overval van de Venezolaanse avonturier Rafael Simon Urbina op het Waterfort, de inzet van zwaarbewapende mariniers ter bewaking van de Koraalspechtgevangenis tot aan de inzet van mariniers ter beveiliging van de Ronde Tafel Conferentie op Marinebasis Parera op 16 december 2008.
Baken
“Decennialang is de infanteriecompagnie ingezet voor de hoofdtaken van Defensie”, sprak Lenselink de genodigden toe. “Wanneer het moest trad de compagnie zelfbewust en voortvarend op. Zij vormden het baken waar altijd op gerekend kon worden. Mariniers zijn uitstekende militaire professionals die waar ook ter wereld, onder extreme omstandigheden, expeditionair kunnen worden uitgezet. Vindingrijk, opgaan in de locale cultuur en fysieke fitheid zijn kenmerken van de marinier. Met lede ogen zie ik de compagnie vertrekken. U heeft het geweldig gedaan.”
Opgeheven schouders
De mannen vertrekken in stijl. “Met trots en opgeheven schouders, zullen wij het Caraïbisch Gebied, het prachtige eiland Curaçao en Marinebasis Parera vaarwel zeggen”, laat scheidend compagniescommandant, majoor der mariniers Eric Piwek, weten en laat zijn mannen voor de laatste keer over het exercitieterrein marcheren.
Ondersteuning
De landmachtcompagnie gaat nu de hoofdtaken van CZMCARIB ondersteunen; de verdediging van de territoriale integriteit van de Nederlandse Antillen en Aruba, het handhaven van de (inter)nationale rechtsorde en het ondersteunen van civiele autoriteiten.