Dijksma geeft startschot voor Taalbus

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs heeft vanmiddag het startschot gegeven voor de Taalbus op basisschool Helen Parkhurst in Den Haag.

De Taalbus is een bus vol met taalmaterialen en wordt bemenst door taalexperts. De experts adviseren een basisschool een daglang op het gebied van taal en organiseren allerlei taalactiviteiten voor de leerlingen. De Taalbus maakt onderdeel uit van het programma Alle scholen in beweging van de PO-Raad.


Op dit moment zijn bijna 2000 basisscholen intensief bezig met het verbeteren van hun taal- en rekenonderwijs. "Dat zijn heel veel scholen, maar we willen nog meer scholen bewegen actief aan de slag te gaan met het verbeteren van taal en rekenen", aldus Dijksma. "Basisscholen hoeven daarbij niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Juist het leren van elkaar en laagdrempelige initiatieven zoals de Taalbus kunnen basisscholen op een snelle, makkelijke manier helpen met het verbeteren van hun taal- en rekenonderwijs."

Met het programma Alle scholen in beweging wordt beoogd basisscholen beter te laten samenwerken om zo tot een duurzame verbetering van de basisvaardigheden te komen. Het programma is bedoeld voor alle basisscholen in Nederland en bestaat uit uiteenlopende activiteiten. Zo komt er deze zomer een website waar leraren, studenten, intern begeleiders, schoolleiders en andere geïnteresseerden hun ervaringen kunnen delen. Ook komen de resultaten van de verbetertrajecten op de site en kunnen leraren adviezen vragen aan experts. Daarnaast worden scholen die meedoen aan een verbetertraject gevraagd hun deuren open te zetten om collega-scholen te ontvangen. Verder kunnen scholen hulp krijgen bij het doorlichten van hun taal- en rekenonderwijs. Deskundigen komen dan langs om methoden, werkwijzen, materialen en resultaten te analyseren en vervolgens geven zij de school adviezen voor verbeteringen. Ook gaat er binnenkort een Rekenbus rijden en komen er extra rekenverbetertrajecten. De activiteiten worden uitgevoerd door adviseurs van schoolbegeleidingsdiensten en landelijke pedagogische centra.


Het verbeteren van de basisvaardigheden is een van de prioriteiten van staatssecretaris Dijksma om de kwaliteit van het basisonderwijs te versterken. Om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren investeert het kabinet fors in het wegwerken van taalachterstanden via de voor- en vroegschoolse educatie (VVE), is er een excellentieprogramma opgezet en wordt er hard gewerkt aan de invoering van referentieniveaus. Hierin wordt voor het hele onderwijs vastgelegd wat leerlingen tijdens hun schoolloopbaan moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen.