Collectieve ziektekostenverzekering voor alle BES-inwoners
Alle inwoners van Bonaire, Saba en St. Eustatius (de BES-eilanden) zijn vanaf 1 januari 2011 collectief verzekerd tegen ziektekosten. Het verzekeringspakket komt overeen met het Nederlandse pakket. Minister Klink zei dit na afloop van een overleg op Curaçao met zijn Antilliaanse ambtgenote mevrouw Leeflang. Ook zei de minister toe dat hij investeringen in de zorg zal doen die structureel zijn. "Geen tijdelijke projecten, maar verbeteringen en het realiseren van voorzieningen die voor de lange termijn het niveau structureel naar een hoger plan brengen."
Bon dia senora’s et caballeros.
Allereerst wil ik melden dat ik zeer verheugd ben dat ik op de Antillen kan zijn en vandaag op Curacao heb kunnen spreken met mijn Antilliaanse ambtgenote mevrouw Leeflang. We hebben een paar belangrijke onderwerpen over tafel gehad. Zoals u waarschijnlijk weet staat mijn reis naar de Antillen vooral in het teken van de veranderingen in de staatkundige structuur en de nieuwe positie die Bonaire, St. Eustatius en Saba krijgen en wat dat betekent voor de volksgezondheid. Maar ook de grieppandemie en wat dat betekent voor Nederland en voor de Antillen is aan de orde gekomen. Maar eerst de BES eilanden.
Dit jaar en in 2010 zijn wat ons betreft ‘actiejaren’, waarin we de meest urgente projecten uit het Middellang Termijnplan Huisvesting Zorg verder uitwerken en starten, waarbij de grootste urgentie ligt bij de bouwplannen rondom de nieuwbouw en vernieuwbouw van de ziekenhuizen/verpleeghuizen op de drie eilanden.
In totaal zijn 26 projecten voorbereid over de volle breedte van de zorg, variërend van nieuwe ambulances tot invoering van een ziektekostenverzekering voor alle inwoners van de BES eilanden. Als deze projecten zijn afgerond is het zorgniveau echt een stuk hoger dan nu. Met de uitvoering van de projecten is een bedrag gemoeid van 66 miljoen Antilliaanse guldens oftewel 30 miljoen euro. Ook werken er dan, eind 2011, 150 mensen meer in de zorg dan nu.
Alle inwoners van de BES-eilanden zijn vanaf 2011 van rechtswege verzekerd voor (bijzondere) ziektekosten, waarbij een algemeen aansprakenpakket geldt dat ongeveer gelijk is aan het Nederlandse basispakket.
Vanwege de kleinschaligheid van de eilanden komt er een publiekrechtelijke zorgverzekering (inclusief AWBZ – die hier AVBZ heet), die wordt uitgevoerd vanuit het zorgkantoor (onderdeel van het Regionaal Service Centrum). Er worden geen aparte premies geheven voor volksgezondheid en sociale zekerheid; de premie wordt gefiscaliseerd en meegenomen in de algemene flat tax die gaat worden geheven op de BES-eilanden.
We zullen investeringen in de zorg doen die structureel zijn. Geen tijdelijke projecten, maar verbeteringen en het realiseren van voorzieningen die voor de lange termijn het niveau structureel naar een hoger plan brengen. Dat geldt bijvoorbeeld de ambulancezorg.
Wat gaan we doen: elk eiland krijgt twee nieuwe moderne, volledig geëquipeerde ambulances. Daarbij is voorzien in onderhoud, stalling en ambulancepersoneel. Deze service zal 7 dagen in de week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. En verder willen we afspraken maken over de opvang van deze acute patiënten elders dan op het eiland omdat daar zeer gespecialiseerde voorzieningen ontbreken.
Op het gebied van de ziekenhuisvoorzieningen is er een verschil tussen Bonaire en de overige twee eilanden. Op Bonaire is de afgelopen tien jaar een behoorlijke multifunctionele voorziening tot stand gekomen, waarvan met name het verpleeghuis goed functioneert. Door integratie met het ziekenhuis komt een klein maar modern, goed geoutilleerd basisziekenhuis tot stand.
Op Saba en Sint Eustatius zullen we de twee bestaande ziekenhuizen privatiseren. Er wordt op beide eilanden een nieuwe stichting opgericht. Verder worden de bestaande voorzieningen samengesmeed tot een multifunctioneel zorgcentrum (een ziekenhuis met een beperkt aantal bedden, verpleeghuis, ambulante zorg, thuiszorg) en een Centrum voor Jeugd en Gezin. Verder zullen we bestaande instellingen verbouwen, nieuwbouw realiseren en komt er nieuwe apparatuur. Ook zal nieuw personeel worden aangenomen en organiseren we trainingen en stages – onder meer in Nederland - om het zittend personeel op niveau te brengen.
Dames en heren, er moet veel gebeuren. Maar ik verzeker u, we zullen dat doen met respect naar de werkers in de zorg die met een groot tekort aan middelen, geld en kennis zo goed mogelijk zorg verlenen.
Het uiteindelijke doel voor Nederland is om te komen tot hoogwaardige gezondheidszorg voor alle inwoners van de BES-eilanden. Het devies voor de komende jaren kan dus niet anders zijn dan: handen uit de mouwen en aan de slag!
Hoopgevend is daarom dat een aantal hoogopgeleide mensen uit de regio zijn teruggekeerd of willen terugkeren om de BES-eilanden bij te staan bij de ontwikkeling. Ik overweeg dergelijke hoogopgeleide mensen die terugkeren tijdelijk een toeslag te verstrekken gezien het grote verschil in inkomen tussen de eilanden en Nederland en het feit dat zij onder moeilijke omstandigheden met gebrek aan moderne middelen hun werk moeten doen.
Zoals ik al zei in het begin heb ik met mijn collega ook over de nieuwe influenza A H1N1 gesproken die sinds vorige week de status van pandemie heeft. Om de verspreiding hiervan in de kiem te smoren, heeft Nederland een voorraad aangelegd van 5 miljoen kuren antivirale middelen (inclusief kinddoseringen Tamiflu). Een evenredig deel hiervan is bestemd voor de Nederlandse Antillen en Aruba, mocht hiertoe aanleiding zijn. Na recent transport vanuit Nederland zijn op dit moment overigens al 1000 kuren op de eilanden aanwezig.
Op het terrein van preventie van de nieuwe influenza A heeft Nederland een optie genomen op 34 miljoen vaccins. De behoefte van de Nederlandse Antillen en Aruba is hierbij eveneens meegenomen. De ontwikkelingen rondom de nieuwe influenza A geven wel weer aan dat het de hoogste tijd is dat de International Health Regulations nu ook zo spoedig mogelijk geimplementeerd moeten worden op de Nederlandse Antillen door middel van een nieuwe Landsverordening volksgezondheid. Ik heb hiervoor vandaag nogmaals de aandacht gevraagd van mevrouw Leeflang. Ik rond af dames en heren. Ik heb u een schets willen geven van de activiteiten die we de komende jaren zullen ontplooien om de volksgezondheid op de BES eilanden op een hoger plan te brengen. We hebben grote ambities, we realiseren ons dat het niet allemaal even makkelijk zal gaan en dat we ook van de eilandbewoners zelf een stevige inzet vragen maar als we slagen dan staat er ook een zorgsector waarop we allemaal trots kunnen zijn. Masha danki voor uw aandacht…