Symposium over nieuwe aanpak voor bedreigde planten en dieren
Een projectontwikkelaar die in Flevoland een golfterrein aanlegt en daarbij tevens een modderpoel inricht om huisvesting te bieden aan de rugstreeppad. Een mergelgrot in Limburg die zo is ingericht en wordt beheerd dat de geelbuikvuurpad weer in Nederland aanwezig is. Groningse boeren die de natuur aan de randen van hun akker haar gang laat gaan waardoor de nesten van de Grauwe Kiekendief worden beschermd.
Dit zijn enkele voorbeelden van de nieuwe aanpak voor de bescherming van (ernstig) bedreigde planten en dieren die centraal staat op leefgebiedendag van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met het Inter Provinciaal Overleg op donderdag 18 juni in Utrecht. Op het symposium wordt stilgestaan bij de eerste resultaten van de zogeheten leefgebiedenbenadering waarmee minister Verburg van LNV een impuls geeft aan het behoud van biodiversiteit.
Doel van het nieuwe soortenbeleid is de leefsituatie van bedreigde dier- en plantensoorten te verbeteren. De aanpak richt zich niet op de bescherming van een individuele soort, maar op maatregelen waarvan meerdere bedreigde planten- en diersoorten profiteren. Het gaat daarbij om een gebiedsgerichte aanpak waarbij de maatregelen voor bedreigde soorten vaak in combinatie met andere (ruimtelijke) ontwikkelingen worden uitgevoerd. Op dit moment lopen er in het land tachtig projecten.