'Passie for Food'
Minister Verburg heeft de erepenning van het ministerie van LNV aangeboden aan Klaas van den Doel van het CBL. "Klaas van den Doel zette voedselveiligheid, gezondheid, en duurzaamheid stevig op de kaart in de supermarktbranche", aldus Verburg in haar speech bij de presentatie van het CBL-jaarverslag.
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, gastspreker bij de presentatie van het CBL-jaarverslag, 11 juni 2009.
Dames en heren,
Ik heb de nieuwe haring al geproefd. Hij is weer lekkerder dan vorige jaar! Ik besef dat ik u - met mijn speech - langer afhoudt van de haring. Ik heb dan ook lang getwijfeld of ik u dat wel zou moeten aandoen. En of ik niet alleen zou moeten roepen: 'dames en heren, aanvallen!'
Welnu, ik ga u teleurstellen. Ik ga u toch toespreken. Als was het maar omdat ik nog wat pluimen heb, die ik graag op iemands hoed wil steken. Want, dames en heren, ik ben tevreden over u. En over uw voorzitter - uw afscheidnemend voorzitter - Klaas van den Doel.
Was hij het niet die het motto 'Passie voor Food' heeft bedacht? Hij was het in ieder geval wel - samen met u natuurlijk - die het motto inhoud heeft gegeven. Want de passie spat eraf. Ik heb voordat ik hiernaar toe kwam nog even op uw website gekeken en ik werd er meteen vrolijk van. Lekker felle kleuren, pakkende boodschappen……… het is doordrenkt met passie. Passie voor het bereiken van je doelen. Passie voor de verduurzaming van de voedselketen. En passie voor het laten zien wat voor mooie sector de levensmiddelenhandel is.
Het is ook een passie die aanstekelijk werkt. Heel belangrijk, u weet mensen te enthousiasmeren. Om in uw branche te komen werken. En om het goede voorbeeld te volgen, zoals dat is gebeurd bij het Noordwijkconvenant waar is afgesproken om vlees van onverdoofd gecastreerde biggen niet meer te verkopen. Of zoals is gebeurd bij de afspraak dat vanaf 2011 alleen nog MSC-vis in de supermarktschappen te vinden is.
Uw goede voorbeeld, doet dus vaak goed volgen. Wat dat betreft, zie ik u dan ook als een soort marktleider/ opinieleider. En dat maakt dat ik uw standpunten van groot belang vind. Zoals over duurzaamheid bijvoorbeeld.
U weet dat met name dat het verduurzamen van voedsel één van mijn prioriteiten is. En meer in het bijzonder de biologische en duurzame landbouw.
Binnenkort kom ik met een nieuwe nota die helemaal gaat over het verduurzamen van het voedselaanbod en de voedselconsumptie. En dan heb ik het niet alleen over het aanbod en het eten van biologische gehaktballen, maar dan heb ik het over verduurzaming in de hele keten. Denk aan ruimtebeslag, gebruik van grondstoffen, emissies, water en energiegebruik. Maar ook aan minder verspilling en het verbeteren van het welzijn van mens en dier.
Dat is geen kinderachtige ambitie. Zeker niet, omdat ik ook nog wil dat Nederland die verduurzaming van zowel de productie, als de consumptie, Europees en wereldwijd gaat uitdragen. Nederland moet mondiaal koploper worden als het gaat om het bedenken en uitvoeren van innovaties die een belangrijke bijdrage kunnen gaan aan de mondiale voedselzekerheid en het behoud van de vitaliteit van het mondiale ecosysteem.
Dat zijn hele grote woorden, dames en heren. Maar we zetten stap voor stap. Hier in Nederland wil ik allereerst bereiken dat de consument uit zichzelf vaker gaat kiezen voor gezond en duurzaam eten. Ik wil bereiken dat producenten meer gezonde en duurzame producten aanbieden, zodat de vraag naar hoogwaardige producten nog sterker wordt aangewakkerd. Ik zie hier overigens een belangrijke kans, rol én verantwoordelijkheid weggelegd voor het CBL.
En ik wil bereiken dat maatschappelijke organisaties, ngo's en overheden actief mee gaan denken over hoe we de mensen kunnen stimuleren, kunnen verleiden tot een gezonder en duurzamer consumptiepatroon.
Dat vraagt om een kanteling in het denken en doen. Dat vraagt om vernieuwingen. En daar heb ik u voor nodig. Want natuurlijk, ik - en u hopelijk ook - wil de consument verleiden om te kiezen voor gezond en duurzaam eten. Door 'em bijvoorbeeld goede informatie te geven die betrouwbaar en toegankelijk is. Eenvoudig. En duidelijk, zodat ie precies weet waar zijn of haar voedsel vandaan komt, hoe het is geproduceerd en hoe duurzaam het is.
Maar ik besef heel goed dat de consument alleen, niet het verschil zal maken. Want dat doet U. U - als de aanbieders van het voedsel - bent de motor voor de grootschalige veranderingen die moeten gaan plaatsvinden. Immers, u bepaalt - voor een niet onaanzienlijk deel - welke keuzes de consument kan maken. En ook feitelijk maakt. Tot mijn grote vreugde ben ik de afgelopen weken op mijn wenken bediend door zowel de keurslagers die hebben aangekondigd in het vervolg duurzamer vlees aan te bieden, als door een grote supermarktketen die het aanbod van duurzame producten gaat vergroten.
Dat zijn prachtige initiatieven die navolging verdienen. En daarom wil ik u - vanaf deze plaats - uitnodigen om input te leveren aan het Platform Verduurzaming Voedsel dat LNV bezig is vorm te geven. Want hoewel heel veel bedrijven en ondernemers zelf al hun verantwoordelijkheid hebben genomen en - zonder regelgeving van de overheid! - al stappen hebben gezet op het gebied van dierenwelzijn, duurzame visserij, water- en energieverbruik, moet er nog erg veel gebeuren. En daarom vraag ik u te komen met ideeën, met plannen, met acties, met alles dat helpt om die verduurzaming van ons voedselaanbod mogelijk te maken. En bel/mail/ fax het ministerie gerust, want ik heb speciaal hiervoor menskracht vrijgemaakt. Ze wachten op u.
Ik verwacht daar veel van, dames en heren. Want u heeft een reputatie hoog te houden. Verduurzaming van de voedselketen staat hoog in het vaandel bij CBL. Dat heb ik bijvoorbeeld ook kunnen zien in het jaarverslag over 2008, waarin niet alleen MSC-vis wordt behandeld, maar ook de agrologistiek en de arbeidsomstandigheden in productielanden.
En dat het niet bij woorden alleen blijft, blijkt ook wel uit de publicatie van de duurzaamheidsagenda. Daar ben ik blij mee, hoewel ik wel wil benadrukken dat verduurzaming van de voedselketen niet iets is van de levensmiddelendetailhandel alleen. De hele keten - van zaadje tot karbonaadje, van grond tot mond - is hierbij betrokken. En elke schakel wil ik vragen om zijn kennis en kunde in te zetten. Waarbij natuurlijk samenwerking moet worden gezocht met andere ketenspelers en brancheorganisaties. Schakels om in verbinding samen te werken aan belangrijke maatschappelijke doelen. En heldere afspraken, betrouwbaar partnerschap en - last maar zeker niet least - een evenwichtige margeverdeling horen hier bij.
Het liefst zie ik dat alles gebeuren op de manier zoals Klaas van den Doel dat pleegt te doen. Zonder de hokjes, de schuttingen, maar dwars door alle verbanden heen. Helaas zal Klaas die kar niet meer trekken. Na 8 jaar legt hij de voorzittershamer erbij neer.
Dames en heren,
Ik heb Klaas van den Doel leren kennen als een man met een missie, met een lijf vol passie. Gedreven, en het beste wat het CBL zich maar kon wensen. Door hem werd voedselveiligheid, gezondheid en duurzaamheid stevig op de kaart gezet in de supermarktbranche. En hij is de man van het stimuleren van biologische verkoop, het verdoofd castreren van biggen, van koeien in de wei, het besluit om na 2011 alleen nog maar duurzame vis te verkopen, het borgen van de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden, etc, etc.
Beste Klaas, het heeft de koningin al behaagd je een onderscheiding aan te bieden. Maar ik heb een hoge onderscheiding van LNV voor je kunnen regelen. Want voor je verdiensten voor de levensmiddelenbranche en voor je nooit aflatende inzet voor een duurzamere voedselbranche wil ik je graag bedanken door je de zilveren erepenning van het ministerie van LNV aan te bieden.
Klaas, kom even naar voren.