Opening van het Dutch Space kantoor
Toespraak door minister Van der Hoeven bij de opening van het Dutch Space kantoor te Leiden, op donderdag 16 april
Dames en heren,
Geweldig hier vandaag te zijn. Ik ben blij dat u mij gevraagd heeft uw nieuwe kantoor te openen. Ruimtevaart is één van de meest boeiende onderwerpen in mijn carrière, eentje waar ik me al jaren bij betrokken voel. 'Oneindig' boeiend!
Ik gebruik graag de woorden van luchtvaartpionier Charles Lindbergh om mijn 'ruimtevaartgevoel' te illustreren: 'Naar binnen of naar buiten, in ruimte of in tijd… hoe verder we doordringen in het onbekende, des te grootser en prachtiger het wordt!'
U weet daar alles van. Want zeg nou eerlijk: hoe complex de materie ook is waar u zich mee bezighoudt, u voelt toch ook vast iets van dat avontuurlijke, oneindige, grootse van de ruimte in uw werk? Die nieuwsgierigheid die zoveel verder reikt dan de oppervlakte van uw kantoor hier in Leiden?
Bij Dutch Space, wordt die nieuwsgierigheid en expertise gecombineerd met een enorme drive. De drive om de ruimtevaart naar een hoger plan te tillen. U bent niet voor niets het grootste ruimtevaartbedrijf in Nederland!
Wat u hier in dit nieuwe kantoor doet, is behalve belangrijk en bruikbaar ook ingenieus. Er werken hier grote breinen. De gigantische zonnepanelen die u bouwt leveren energie om te kunnen wonen en werken in het internationale ruimtestation, om satellieten te laten werken en om wetenschappelijke missies naar verre planeten en sterren te kunnen uitvoeren.
Al die zonnecellen die bij elkaar één groot uitklapbaar paneel vormen, het lijkt wel een Rubiks Magic! Die 3-dimensionale puzzel waar mensen in de jaren 80 helemaal idolaat van waren, dat zo ingenieus opvouwbaar en uit elkaar te trekken was.
Het blijft voor u vast ook altijd weer een spannend moment als de satelliet met uw panelen gelanceerd wordt. Want dan is eerst de vraag: gaat de raket omhoog? Vindt separatie plaats van de satelliet, en heel belangrijk: klappen de zonnepanelen uit? Werkt het?
Dat spannende gevoel heb ik zelf eens van heel dichtbij ervaren. Niet met satellieten en zonnepanelen, maar met de lancering van André Kuipers naar het ISS-station. We stonden in Kazachstan op één kilometer afstand, en konden de hitte van de lancering voelen, de warme wind die langs ons streek toen de Deltamissie werkelijkheid werd. Kijken of alles goed gaat, of het werkt zoals moet. Genieten van het avontuur. En je verheugen op alle bruikbare informatie die uit zo'n missie gaat komen. Dát alles is voor mij ruimtevaart.
Misschien moet u op feestjes nog steeds uitleggen waar het allemaal toe dient wat u doet. Veel mensen beseffen het niet, maar de informatie die de ruimtevaart oplevert is gigantisch. Voor ons klimaat en leefmilieu, onze veiligheid, voor navigatiesystemen, weerinformatie, media, transport, internet: er zijn zoveel toepassingen!
U maakt dat mogelijk. Met uw zonnepanelen, maar ook door bijvoorbeeld het motorframe van de Ariane 5-raket te leveren. Zonder dat is die hele raket niks waard, want zonder frame geen raketmotor. Mede dankzij u stijgt de Ariane tot grote hoogten…
En u bouwt aan Tropomi, het wetenschappelijke instrument dat vanuit de ruimte luchtvervuiling en broeikasgassen gaat meten. Met Tropomi zien we snel of milieumaatregelen effect hebben. We krijgen veel meer begrip van de oorzaak van luchtvervuiling en klimaatverandering. Heel belangrijk! Ik heb niet voor niets samen met collega's uit het kabinet 78 miljoen euro uitgetrokken voor dit project.
Het nut en de noodzaak van de ruimtevaart is oneindig groot. Als overheid investeren we waar we kunnen in uw sector. Maar de band met Dutch Space is nog veel hechter. EZ is zelfs even eigenaar, of eigenlijk aandeelhouder geweest, via de Stichting aandelen Dutch Space Holding. Bijna vijf jaar! We hebben toen Dutch Space gereed gemaakt voor verkoop.
De overname door Astrium/EADS is daarna op het goede moment gekomen. Dankzij die overname is de continuïteit gewaarborgd: het geeft vet op de botten. Want de ruimtevaart kent grote ups en downs in investeringen, dan kun je maar beter onderdeel zijn van een groter samenwerkingverband. Als dochter van Astrium/EADS is er oneindig veel meer mogelijk!
En het tij is goed. Tijdens de ESA-conferentie afgelopen winter heb ik als voorzitter gepleit voor veel inschrijvingen en investeringen. Uiteindelijk hebben we met de lidstaten 10 miljard euro vrijgemaakt. Een mooi bedrag en een perfecte timing, want die conferentie had niet een paar maanden later moeten zijn. Met de crisis nu was zo'n bedrag er nooit gekomen.
Beste mensen: ruimtevaart is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Zoals op uw site staat: 'ruimtevaart kan als innovatief sleutelgebied een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse kenniseconomie, nu en in de toekomst'. Ik zou die zin veranderen: ruimtevaart lévert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie. Vroeger, nu en in de toekomst. U mag me quoten.
Ik hoop dat u hier, in dit nieuwe kantoor, samen met alle 300 medewerkers blijft doen waar u goed in bent. Blijf uw nieuwsgierigheid en expertise combineren met die enorme drive, zodat Nederland als ruimtevaartland oneindig groot kan zijn. Nu en in de toekomst!