Wereldmilieudag: wat doet u?
Hoe strijdt u tegen klimaatverandering? Dat vragen we elkaar op Wereldmilieudag, georganiseerd door de Verenigde Naties. Minister Cramer: 'Iedereen ziet de urgentie; de vraag is hoe u de kansen voor een duurzame wereld verzilvert.'
Wereldmilieudag is een idee van de Verenigde Naties (VN). Het onderstreept hoe belangrijk het milieu is en wat we kunnen doen om het te behouden en te verbeteren.
'Planeet heeft jou nodig'
Dit jaar is het thema: de planeet heeft jou nodig in de strijd tegen klimaatverandering. De VN wijzen er deze dag ook op dat een overeenkomst bij de VN-klimaattop in Kopenhagen van groot belang is. 192 landen maken dan een nieuw wereldwijd milieupact. Dit verdrag vervangt in 2012 het huidige Kyoto-protocol dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen regelt.
Fotoverslag wereldmilieudag
'Wat is uw bijdrage?'
'Klimaatverandering kunnen we alleen samen oplossen', benadrukt minister Cramer. 'Ieder land, ieder mens kan zijn bijdrage leveren. Maar alleen met vrienden en vreemden, met buren en buurlanden kunnen we de gevolgen echt tegengaan. We moeten samen op weg, want anders komen we er nooit. Bijna iedereen is daarvan doordrongen. Nederland gaat echt voor een beter klimaat, wat is uw bijdrage?'
Deel uw bijdrage op Beterklimaat.nl »
Grote stap
De klimaattop in Kopenhagen is een belangrijke stap naar een beter klimaat. 192 landen maken dan afspraken over de uitstoot van broeikasgassen. De Europese Unie wil 30 procent minder CO2-uitstoot in 2020 (vergeleken met 1990). Minister Cramer zit in de koplopersgroep van de VN-klimaattop, waar zij drie decennia ervaring met duurzaamheid meebrengt: als wetenschapper, als auteur en als minister.
Duurzaam beleid
De Nederlandse regering zet komende jaren flinke stappen om Nederland duurzamer te maken. Een maatschappij waarin we niet meer verspillen, vervuilen en verrommelen. Om daarmee een welvarend, klimaatbestendig, ecologisch gezond en mooi land achter te kunnen laten voor volgende generaties. Belangrijke doelen zijn onder meer:
- Minder uitstoot van broeikasgassen
- Meer duurzame energie
- Stimuleren van duurzame producten en markten
- Goed en duurzaam gebruik maken van de schaarse ruimte voor wonen, werken en recreeren
- Klimaatbestendige inrichting van ons land, zoals verbeterde kustveiligheid en veilige afvoer van rivierwater
- Versterking van het platteland door meer ruimte voor nieuwe functies, behoud van waardevolle landschappen en natuur.