Persconferentie na ministerraad van 5 juni 2009
Minister-president Balkenende geeft in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad een terugblik op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 4 juni. Ook gaat hij in op de kabinetsnotitie over de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd.
Minister-president Balkenende
Goedemiddag. We zijn vandaag wat later begonnen met de ministerraad. Mogelijk weet u dat al, vanwege een onderraad die eerst heeft plaatsgevonden. En daarna hebben we bij verschillende zaken stilgestaan.
Natuurlijk zijn we begonnen met stil te staan bij de uitslag van de verkiezingen gisteren. De verkiezingen voor het Europees Parlement. Gisteren verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland en zondag in andere landen. Om tien uur zondagavond sluit de laatste stembus in Portugal en het wordt dus ook een spannende periode.
De eerste resultaten van de verkiezingen in Nederland zijn bekend. Ik hecht er aan nog eens op te merken dat het geen officiële uitslagen zijn, maar we hebben wel een beeld van wat zich in Nederland heeft afgespeeld en hoe Nederland heeft gestemd.
Laat ik daar het volgende over zeggen: allereerst felicitaties voor de partijen die winst hebben geboekt. En dat is natuurlijk winst op basis van die voorlopige uitslagen. En ten tweede - en dat is ook goed om te onderlijnen - dat er een gemengd beeld uit de uitslag naar voren komt. Zowel sterk pro-Europese partijen als kritische partijen hebben winst geboekt.
Ik concludeer daaruit dat veel mensen een duidelijk signaal hebben willen geven over hun visie op Europa, maar ik stel ook vast dat het wel heel verschillende - en soms zelfs tegengestelde - signalen zijn. Dat is in ieder geval goed voor het debat. Het is goed dat er in de media veel aandacht is besteed aan de Europese verkiezingen en Europa. En ik ben ook blij met het debat dat op veel plaatsen heeft plaatsgevonden over de Europese ontwikkeling. Een debat is goed. Een levendig debat hebben we nodig en dat moet ook vooral zo blijven. Het wachten is nu op de definitieve uitslag op 11 jun. Die zal dan door de Kiesraad worden vastgesteld.
En uiteraard kijken we uit naar de resultaten in andere Europese landen. Het is voor Europa - dus ook voor ons - heel bepalend wat de totale samenstelling wordt van het Europees Parlement en wat de verhouding zal zijn tussen de belangrijke politieke groeperingen binnen het parlement.
En daarnaast is het natuurlijk van belang om de komende tijd met kracht uitvoering te geven aan de Europese agenda. We denken natuurlijk aan de ratificatie en inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, de keuze van de voorzitter van de Europese Commissie en uiteraard de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie.
Maar evenzeer gaat het om het aanpakken van de inhoudelijke thema's. Er is ontzettend veel te doen. Ik denk aan de voorbereidingen van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Ik denk aan het hele thema veiligheid. Dat voortdurend de aandacht vergt. Ik denk aan het thema energie. En natuurlijk ook de verdere aanpak van de financieel-economische crisis. Kortom: er is heel veel te doen in Europa. Dat wat betreft de verkiezingen van gisteren.
Dan een tweede punt, maar daar zal ik zelf kort over zijn, omdat er straks een persconferentie zal zijn van de bewindslieden van Sociale Zaken, betreft een notitie over de AOW-gerechtigde leeftijd. We hebben gesproken over dit onderwerp. U weet wat we eerder hebben besloten: AOW naar 67 jaar. Dat is in het Aanvullend Beleidsakkoord vastgesteld en het is nodig om de overheidsfinanciën op de langere termijn houdbaar te maken.
Het gaat evenzeer om te zorgen dat essentiële voorzieningen voor werk en inkomen, pensioenen, zorg en onderwijs in stand kunnen worden gehouden. De bevolking in Nederland wordt - u weet het allemaal - ouder. De recessie heeft de overheidsfinanciën hard geraakt. Ook de pensioenfondsen zijn geraakt.
De geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar helpt om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen en onze maatschappij toekomstbestendig te maken. We hebben gesproken over het proces van verandering van de AOW-leeftijd. Dat zal uiteraard zorgvuldig gebeuren, met het oog bijvoorbeeld voor mensen met zware beroepen. En in de kabinetsnotitie wordt toegelicht op welke manier die maatregel vorm kan krijgen.
Ik hecht eraan te benadrukken dat het kabinet de SER om advies heeft gevraagd. Het kabinet wacht dat af. Dat advies zal zwaar wegen bij de uiteindelijk besluitvorming over de AOW in oktober dit jaar. En ik zei al, de bewindslieden Donner en Klijnsma zullen straks in Nieuwspoort een persconferentie over dit onderwerp geven.
Voor het overige hebben we stilgestaan bij andere zaken die te maken hebben met bijvoorbeeld het internationaal beleid. We hebben stilgestaan bij zaken die zijn weerslag hebben gevonden in de persberichten, maar ik wilde het hier even bij laten. Ik wacht uw vragen graag af.