Minister Verburg steunt visserijprojecten met 1,5 miljoen euro
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ondersteunt zeven projecten in de visserij die een bijdrage leveren aan vernieuwing, verduurzaming en ontwikkeling van de afzet. De projecten krijgen in totaal 1.5 miljoen euro van Verburg.
De zeven projecten komen voort uit de subsidieregeling 'Verwerking en afzet in de visketen' die de minister dit voorjaar openstelde. Iedereen die actief is in de visserij of viskweek kon een subsidieverzoek voor een innovatieproject indienen. Deze openstelling richt zich op nieuwe voorzieningen aan de wal die het productieproces van verwerking en afzet van visserijproducten duurzamer maakt en de kwaliteit van de producten verbetert.
De geselecteerde projecten zitten in verschillende hoeken, zoals het verduurzamen van productieprocessen en het verduurzamen van het verwerkingsproces. Dit gebeurt door middel van nieuwe apparatuur, projecten en samenwerkingsverbanden.
Het door de minister van LNV ingestelde Visserij Innovatie Platform (VIP) heeft alle voorstellen getoetst op hun vernieuwende karakter en de beste projecten geselecteerd en aan Verburg voorgelegd.
Minister Verburg heeft de volgende zeven projecten uitgekozen:
Ontwikkeling rook- en droogfaciliteit voor 'smoked African catfish'
Tijdens dit project wordt een rook- en droogfaciliteit opgezet om gerookte Afrikaanse meerval te produceren en op de Nederlandse markt af te zetten.
Kwaliteit in verwerking en afzet
Het doel van dit project is om verse mosselen te produceren die volledig voldoen aan de eisen van de consument. De puntgave mossel is ontdaan van vreemde bestanddelen zoals gebroken mosselen, stukjes schelp, krabbetjes, haren en draden.
Met vis naar een duurzaam bedrijfsconcept
De initiatiefnemers van dit project willen de capaciteit vergroten om duurzaam gevangen schol en biologisch gekweekte vissoorten te verwerken. Deze producten moeten gescheiden worden verwerkt van de regulier gevangen vis. 'Tracking and tracing' speelt hierbij een belangrijke rol. De initiatiefnemers willen in de nabije toekomst MSC-gecertificeerde vis of vis met een ander keurmerk verwerken.
Nieuwe methode voor de bereiding van zalmplakjes op sandwiches en toast
Tijdens dit project wordt een nieuw product ontwikkeld, namelijk allergeen vrije zalmplakjes. De indiener van het project heeft voor het verwerken en verpakken van zalm een enzym ontwikkeld op basis van viseigen eiwit. Dit zou een oplossing bieden voor bijvoorbeeld consumenten die allergisch zijn voor melkproducten.
Investeren: in de toekomst
Het doel van dit project is een investering in apparatuur en gebouwen voor een grotere verwerkingscapaciteit en kwalitatief betere verwerking van langoustines, pijlinktvis en zeekat. Met de nieuwe apparatuur kunnen meer producten worden ingevroren en producten beter worden ingevroren. Ook maakt deze investering het mogelijk om de producten die in een kort seizoen worden gevangen gedurende het hele jaar gelijkmatig te kunnen verwerken. Dit project draagt bij aan meer diversificatie van visproducten.
De winkel in met onze eigen vis
De betrokken partijen willen met dit project een verwerkingsruimte plaatsen vlakbij de visafslag om de gevangen vis te verwerken en te verhandelen. De visresten die normaliter worden weggegooid, worden verwerkt tot nieuwe producten zoals soepen en bouillons.
Duurzame opslagfaciliteit voor schelpdieren
Dit project heeft als doel om kwalitatief goede schelpdieren aan te bieden die op een duurzame wijze worden geproduceerd. Door een combinatie van nieuwe opslagmethoden en waterprocesbeheersing is het product ook beschikbaar in de perioden waarin tot nu toe geen of een kwalitatief minder goed product beschikbaar was.