Ministerie van LNV houdt seminar genetisch gemodificeerde organismen
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opent op dinsdag 9 juni een door LNV georganiseerd seminar over genetisch gemodificeerde organismen, ggo's. Het kabinet wil sociaaleconomische aspecten meewegen bij de toelating en teelt van genetisch gemodificeerde diervoeders, levensmiddelen en gewassen. Tijdens het seminar wil minister Verburg in gesprek met belangenorganisaties, het bedrijfsleven en wetenschappers om een antwoord te vinden op de vraag welke sociaaleconomische aspecten meegenomen kunnen en hoe zorgen op het gebied van milieu en economie kunnen worden weggenomen.
Sociaaleconomische vraagstukken spelen wel een belangrijke rol in het maatschappelijke debat over ggo's, maar zij worden niet meegenomen in de besluitvorming in Europa. Daar wordt namelijk alleen gekeken naar de veiligheid voor mens, dier en milieu. Omdat in Europees verband alleen over de veiligheid van ggo's gediscussieerd wordt, raakt de discussie vertroebeld. Er bestaan nogal wat principiële en maatschappelijke bezwaren tegen toelating van ggo's vanwege eventuele veiligheidsrisico's. Daarom pleit Nederland er al langer voor om de discussie over de risico's en de discussie over de sociaaleconomische aspecten uit elkaar te halen.
Inhoud
Na de opening van het seminar door minister Verburg volgen speeches van onder andere Louise Fresco, hoogleraar duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief aan de Universiteit van Amsterdam, Nico Roozen van Solidaridad en Raoul Bino, bijzonder hoogleraar plantenfysiologie van Wageningen UR. Dagvoorzitter is Felix Rottenberg.
De rest van de middag zullen verschillende onderwerpen in kleinere groepen aan bod komen, zoals het gebruik van Bt-maïs (genetisch gemodificeerde rassen die resistent zijn tegen schadelijke insecten); over mogelijke gevolgen het EU beleid voor de import van grondstoffen; over de Durph aardappel (een ras dat resistent is tegen de aardappelziekte) en de anti-oxidant appel (een genetisch gemodificeerd appelras dat extra anti-oxidanten bevat).
Uitkomsten
De uitkomsten van het ggo-seminar worden, samen met de uitkomsten van een bijeenkomst die het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) in september 2008 georganiseerd heeft, opgenomen in een rapport dat deel zal uitmaken van de Nederlandse bijdrage aan een Europese discussie over de sociaaleconomische gevolgen van het toelaten van genetisch gemodificeerde gewassen op de Europese markt.