Cramer geeft startsein voor superduurzame Zuidplaspolder
Minister Cramer heeft vandaag het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de Zuidplaspolder tot een icoon van duurzaamheid. In de brandweerkazerne van Nieuwerkerk aan den IJssel overhandigde zij een cheque van 24 miljoen euro aan de Zuidhollandse gedeputeerde Asje van Dijk. Deze bijdrage uit het Nota Ruimte budget maakt een klimaatbestendige en klimaatneutrale inrichting van dit gebied tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer mogelijk.
De minister was blij dat na een lange en soms spannende aanloop nu de spa de grond ik kon: 'De duurzame Zuidplas slaat de spijker op zijn kop. De klimaatbestendige en klimaatneutrale inrichting van dit gebied is een voorbeeld voor heel Nederland. En eigenlijk ook voor de rest van de wereld. U bestrijdt verrommeling, maakt werk van Mooi Nederland en draagt bij aan de kabinetsdoelstellingen voor het klimaat. Ik ben er trots op dat ik aan de Zuidplas mag bijdragen.' Gedeputeerde Asje van Dijk, tevens voorzitter van de Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas, was bijzonder verheugd over bijdrage van het rijk: 'Dit is een hele belangrijke steun voor de ontwikkeling van de Zuidplas en een blijk van waardering voor onze integrale aanpak'.
De Rijksbijdrage is bestemd voor versnelde aanleg van natuur, een duurzame en innovatieve glastuinbouw en voor klimaatbestendig bouwen. Zo zijn er voorbeeldprojecten rond zowel klimaatbestendigheid (paalwoningen, wegen als compartimenteringdijken, in hoogte verstelbare vloeren), als klimaatneutraliteit (isolatie, benutting van zon, wind en omgevingswarmte). De bedoeling is om tussen 2010 en 2020 in de Zuidplaspolder 7.000 woningen te realiseren in een landelijk en dorps woonmilieu. Verder wordt 400 hectare bestemd voor (natte) natuur en waterberging en 200 hectare voorzien voor nieuwe glastuinbouw. Daarnaast wordt 80 hectare aan verspreid liggende kassen opgeruimd. Ook is er 100 hectare gereserveerd voor bedrijvigheid.
Bijzonder is ook het indrukwekkende programma om de CO2-uitstoot van de glastuinbouw te verminderen en het watergebruik te verduurzamen. Door de kassen te voorzien van CO2 uit het Rotterdamse Rijnmondgebied, en ze vervolgens in een 'energieweb' te koppelen aan woonwijken, kunnen tuinders warmte en energie uitwisselen met bewoners. Het aandeel duurzame energie (onder andere geothermie) moet 40% bedragen - het tienvoudige van wat in de glastuinbouwsector gebruikelijk is. De beoogde reductie in CO2-uitstoot bedraagt 20.000 ton per jaar en ligt de helft lager dan normaal.
Het begin van de ontwikkeling van de Zuidplaspolder werd luister bijgezet met een symbolische handeling. Gezeten op een shovel reed Cramer in Nieuwerkerk een oude kas aan diggelen. Daarna vetrok het hele gezelschap naar Waddinxveen waar de minister een informatiebord van het lokale 'energieweb' onthulde. Dit maakt bezoekers en bewoners duidelijk dat bewoners en boeren hier warmte en electriciteit uitwisselen en zo de CO2-uitstoot fors terugdringen.
Download
Foto's werkbezoek
Minister Cramer van VROM gaat met de sloop van een kas de verrommeling in de Zuidplaspolder te lijf.
Om de problemen van de Randstad aan te pakken zijn in de Zuidplaspolder zijn 7.000 woningen gepland, in combinatie met glastuinbouw, natte natuur en waterberging.
Het kabinet heeft vanuit het Nota Ruimte Budget 24 mln euro beschikbaar gesteld voor een innovatieve, duurzame aanpak van de Zuidplaspolder.
Met het Energieweb krijgen kassen CO2 uit de Rijnmond, de restwarmte gaat naar woningen. Ook komt er een gesloten watersysteem die rioleringen overbodig maakt.
Wie wil er straks niet wonen in een poldergebied waarvan het oerhollandse karakter is behouden?
De kastuinbouw wordt gesaneerd en innovatief gemaakt.
Het laagste punt van Europa, bijna 7 meter onder NAP, is te zien vanaf de A20.
Wonen in die diepgelegen Zuidplaspolder is landelijk en dorps, met veel water en groen.