Autoschadebedrijven werken onveilig
Het is slecht gesteld met de werkomstandigheden in bedrijven die autoschade herstellen. Maatregelen om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen blijven vaak uit en de veiligheid van machines is onder de maat.
Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij bijna de helft van de 1.600 Nederlandse schadeherstelbedrijven. In meer dan de helft van de inspecties was iets mis. In 18 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Ruim 130 keer moesten de inspecteurs verbetermaatregelen afdwingen en ze deelden ruim 550 waarschuwingen uit.
De inspecteurs troffen zo’n driehonderd situaties aan waarbij onverantwoord werd omgaan met gevaarlijke stoffen. Het gaat bijvoorbeeld om gebruik van onveilige lakken, ontvetters en schoonmaakmiddelen (niet op waterbasis maar met gevaarlijke oplosmiddelen). De inspecteurs stuitten verder op gevaarlijke elektrische installaties, ondeugdelijke ventilatie en afzuiging, afgesloten nooduitgangen en gebrekkige brandblussers. Ook blijkt slechts een op de vijf bedrijven op de hoogte van de regels om explosies te voorkomen.
Een kwart van de overtredingen had te maken met gebreken aan machines en gereedschap. Die worden niet regelmatig gekeurd of waren slecht onderhouden, waardoor bijvoorbeeld een hefbrug spontaan naar beneden kon komen. Werknemers werkten met onveilige machines, waarbij de bewegende delen niet waren afgeschermd. Ook kwam de inspectie instabiele trappen tegen en wankele magazijnstellingen.
Voorafgaand aan de controles had de Arbeidsinspectie onder alle bedrijven een brochure verspreid met informatie over de belangrijkste risico’s en hoe de Arbeidsinspectie daarop inspecteert. De branche-organisatie Focwa heeft inmiddels beloofd op allerlei manieren aandacht te schenken aan de problemen in de sector. De Arbeidsinspectie houdt de vinger aan de pols. Gezien de resultaten zullen op korte termijn opnieuw inspecties worden uitgevoerd.
Projectrapportage: Autoschadeherstelbedrijven