Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over de stijging van het aantal wanbetalers Zorgverzekeringswet

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2930192

3 juni 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over de stijging van het aantal wanbetalers Zorgverzekeringswet (2009Z08268).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink

Vraag 1

Deelt u de mening dat het een schande is dat er ruim 95.000 mensen sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 de premie voor de zorgverzekering niet hebben betaald?

Antwoord 1

Het CBS heeft in haar rapportage van 28 april 2009 gemeld dat eind december 2008 meer dan 95.000 personen al 3 jaar te boek staan als wanbetaler, dat wil zeggen dat zij een premie-achterstand hebben van ten minste zes maandpremies. Zij behoren aldus tot de “vaste kern” van wanbetalers. Dit wil overigens niet zeggen dat al deze wanbetalers nooit premie hebben betaald en een premieachterstand van ruim drie jaar hebben.
Zoals ik in de Kamer meerdere malen heb aangegeven baart het grote aantal wanbetalers mij zorgen. Om die reden ligt ook op dit moment het wetsvoorstel Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering ter behandeling in de Eerste Kamer, zodat het aantal wanbetalers in de komende jaren kan worden teruggedrongen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat deze groep wanbetalers geen aanspraak meer mag maken op zorg?

Antwoord 2

Ik ben van mening dat de oplossing voor het probleem van wanbetaling er niet in moet worden gezocht deze groep wanbetalers buiten te sluiten van een door de Nederlandse socialeziektekostenverzekering geboden bescherming.
De maatregelen die verzekeraars al sinds 2006 uitvoeren op basis van het wanbetalersprotocol en de maatregelen zoals opgenomen in het wetsvoorstel Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering, zijn er op gericht mensen verzekerd te houden en te bewerkstelligen dat betrokkenen tegenover hun rechten uit de verzekering ook voldoen aan hun verplichting tot het betalen van de premie voor deze verzekering.

Vraag 3

Wat gaat u ondernemen om de achterstallige premies alsnog te innen?

Antwoord 3

De voorstellen die zijn opgenomen in het wetsvoorstel Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering gelden voor alle wanbetalers, dus ook voor de vaste kern. Ook deze wanbetalers krijgen een tweedemaandsbrief met een aanbod voor een betalingsregeling en een verwijzing naar schuldhulpverlening, een vierdemaandsbrief en kunnen ook worden aangemeld bij het CVZ, die dan overgaat tot heffing van een bestuursrechtelijke premie. Zorgverzekeraars zullen op basis van het wanbetalersprotocol -zolang dit zinvol is- stappen blijven ondernemen achterstallige premieschuld te innen. Zolang schulden niet zijn voldaan en de wanbetaler geen stappen heeft ondernomen voor schuldhulpverlening of schuldsanering, blijft hij in het (hogere) bestuursrechtelijk premieregiem.